În Monitorul Oficial nr. 914 din 16 decembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 10/2014 al Băncii Naţionale a României privind modificarea Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 5/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea raportărilor periodice cuprinzând informaţii statistice de natură financiar-contabilă, aplicabile sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din alte state membre, şi a Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 6/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual, conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile instituţiilor de credit în scopuri de supraveghere prudenţială.


Codul penal. Comentariu pe articole – Comandă acum în Legalis®


În extras
Art. I

Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 5/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea raportărilor periodice cuprinzând informaţii statistice de natură financiar-contabilă, aplicabile sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din alte state membre, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 693 şi 693 bis din 23 septembrie 2014, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 2 va avea următorul cuprins:

„Art. 2

(1) Sucursalele au obligaţia să întocmească raportări periodice în conformitate cu normele metodologice aprobate prin prezentul ordin.

(2) Raportările periodice se transmit Băncii Naţionale a României prin intermediul Sistemului informatic de raportare către Banca Naţională a României (SIRBNR), în conformitate cu prevederile Normei Băncii Naţionale a României nr. 15/2006 privind transmiterea indicatorilor primari prin intermediul Sistemului informatic de raportare către Banca Naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare, şi se depun în formă letrică la Direcţia supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, la termenele stabilite prin normele metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aprobate prin prezentul ordin.

(3) Ca excepţie de la prevederile alin. (2), raportările periodice întocmite pentru datele de referinţă pentru raportare 30.09.2014, 31.10.2014 şi 30.11.2014 se transmit Băncii Naţionale a României prin reţeaua de comunicaţii interbancare (RCI), sub formă de fişiere Excel, urmând a fi retransmise Băncii Naţionale a României prin SIRBNR cu ocazia transmiterii prin intermediul SIRBNR a raportărilor periodice întocmite pentru data de 31.12.2014.“

2.În anexă, la capitolul IV „Corespondenţa cu Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit“, corespondenţa cu planul de conturi a unor poziţii din raportările periodice cuprinzând informaţii statistice de natură financiar-contabilă, denumite în continuareraportări periodice,se modifică conform anexei nr. 1.

3.În cuprinsul anexei, referirile la sintagma „numerar şi solduri de numerar la bănci centrale“ se vor citi ca referiri la sintagma „numerar, solduri de numerar la bănci centrale şi alte depozite la vedere“.