În Monitorul Oficial nr. 856 din 25 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 114/2014 al Ministerului Apărării Naţionale pentru aprobarea Metodologiei privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/ gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi în rândul cadrelor militare în activitate.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

(1) Prevederile prezentei metodologii sunt aplicabile candidaţilor la învăţământul liceal militar, învăţământul postliceal militar pentru formarea iniţială a maiştrilor militari şi a subofiţerilor, învăţământul universitar militar pentru formarea iniţială a ofiţerilor, la „Cursul de formare pe filiera indirectă a ofiţerilor/subofiţerilor în activitate”, la programele de instruire destinate formării soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi persoanelor care urmează să fie chemate/rechemate în rândul cadrelor militare în activitate şi elevilor/studenţilor pe timpul şcolarizării în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, înainte de absolvire sau până la acordarea primului grad.

(2) Examenul medical al persoanelor prevăzute la alin. (1) este obligatoriu.

(3) Unităţile sanitare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în care se efectuează examinările medicale sunt următoarele:

a) Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” — Bucureşti;

b) Centrul medical de diagnostic şi tratament ambulatoriu al Ministerului Apărării Naţionale „Acad. Ştefan Milcu” — Bucureşti;

c) Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „Gen. dr. Aviator Victor Anastasiu” — Bucureşti;

d) Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” — Constanţa;

e) Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu” — Piteşti;

f) Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Ştefan Odobleja” — Craiova;

g) Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” — Braşov;

h) Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu” — Focşani;

i) Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” — Cluj – Napoca;

j) Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” — Timişoara;

k) Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin” — Sibiu;

l) Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” — laşi;

m) Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Aristide Serfioti” — Galaţi.

(1) Concluziile privind aprecierile din punctul de vedere al aptitudinii medico-militare a candidaţilor, elevilor şi studenţilor pe perioada şcolarizării se stabilesc pe baza baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi/încadraţi în rândul cadrelor militare în activitate/poliţiştilor în serviciu/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale, viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, ministrului justiţiei, directorului Serviciului Român de Informaţii, directorului Serviciului de Informaţii Externe, directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi directorului Serviciului de Protecţie şi Pază nr. M.55/107/2.587/C/10.357/210/496/831/2014.

(2) Baremele prevăzute la alin. (1) nu sunt aplicabile candidaţilor şi elevilor/studenţilor care au calitatea de cadre militare în activitate sau provin din soldaţi/gradaţi profesionişti în activitate.

(3) În cazul elevilor şi studenţilor din instituţiile militare de învăţământ şi soldaţilor/gradaţilor profesionişti aflaţi în perioada instruirii, cărora în procesul de admitere, respectiv selecţie li s-a stabilit aptitudinea potrivit grupei a 2-a din Baremul medical pentru stabilirea aptitudinii faţă de îndeplinirea serviciului militar, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.72/2002*), cu modificările şi completările ulterioare, concluziile privind aptitudinea medico-militară pe timpul şcolarizării/instruirii se stabilesc pe baza aceluiaşi barem medical.