În Monitorul Oficial nr. 838 din 17 noiembrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 3177/2014 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind formalităţile vamale care se efectuează pentru mărfurile transportate pe fluviul Dunărea.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

Art. 1

Dispoziţiile prezentului ordin se aplică birourilor vamale din porturile amplasate la Dunăre: Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Giurgiu Zona Liberă, Brăila, Brăila Zona Liberă, Galaţi, Galaţi Zona Liberă, Tulcea, Călăraşi, Orşova, Drobeta-Turnu Severin, Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, Naidăş şi Sulina.

Art. 2

Pentru a evita situaţiile în care mărfuri necomunitare transportate pe fluviul Dunărea sunt introduse pe teritoriul Uniunii Europene fără formalităţi vamale, principalele responsabilităţi ale birourilor vamale din porturile amplasate la Dunăre sunt:

  1. a) verificarea statutului vamal al mărfurilor;
  2. b) verificarea şi vizarea documentelor care fac dovada statutului comunitar al mărfurilor;
  3. c) efectuarea controlului vamal la intrarea/ieşirea pe/de pe teritoriul Uniunii Europene şi a controalelor corespunzătoare bazate pe analiza de risc;
  4. d) supravegherea transbordării mărfurilor dintr-un mijloc de transport fluvial în altul.

Art. 3

(1) Pentru mărfurile comunitare transportate pe Dunăre între porturi din România şi Republica Bulgaria, dovada statutului comunitar al acestora va fi făcută numai prin prezentarea documentului T2L şi a documentului de transport (manifestul privind mărfurile folosit de companiile navale), vizate de biroul vamal din portul de plecare.

(2) Documentul T2L se întocmeşte în conformitate cu prevederile art. 315—316 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar.

(3) Documentul T2L se întocmeşte pe un formular conform cu exemplarul 4 sau cu exemplarul 4/5 al declaraţiei vamale în detaliu, este însoţit, după caz, de unul sau mai multe formulare complementare şi este vizat la rubrica C „Birou de plecare” de către biroul competent, la cererea persoanei interesate.

Art. 4

Pentru mărfurile comunitare transportate pe Dunăre între două porturi din România, informaţiile şi datele privind mărfurile vor fi obţinute de biroul vamal din portul de destinaţie din sistemul RORIS (Sistem de management al traficului pe Dunăre şi de informare asupra transportului pe ape interioare).

Art. 5

(1) Pentru mărfurile comunitare care sunt transportate pe Dunăre din România în Republica Bulgaria, biroul vamal din portul de plecare vizează documentul T2L la rubrica D „Controlat la biroul de plecare”, unde se înscriu: data şi numărul de înregistrare, semnătura unui lucrător vamal din acest birou şi ştampila personală, cu numele biroului vamal. Aceste prevederi se aplică şi atunci când biroul vamal din portul de plecare este biroul competent care a vizat documentul T2L la rubrica C.

(2) Biroul vamal din portul de plecare va viza şi documentul de transport al mărfurilor, pe verso, prin înscrierea aceloraşi elemente menţionate la alin. (1).

(3) Prevederile înscrise la art. 3 şi la alin. (1) şi (2) nu sunt aplicabile atunci când pentru mărfurile comunitare au fost efectuate formalităţi de export de pe teritoriul Uniunii Europene.