În Monitorul Oficial nr. 759 din 20 octombrie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 856/2014 Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice privind prelucrarea apelurilor de urgenţă primite de la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă la numărul 112 referitoare la transportul materialelor lemnoase.


Comandă acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

Art. 1

(1) Prin grija autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură se organizează Centrul de expertiză şi coordonare la distanţă, denumit în continuare Centrul APCRS, care va funcţiona ca structură specializată în furnizarea de informaţii specifice necesare resurselor de intervenţie în soluţionarea urgenţelor referitoare la transportul materialelor lemnoase sesizate către Serviciul de urgenţă 112, potrivit art. 3 lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008.

(2) Furnizarea informaţiilor specifice prevăzută la alin. (1) se face în urma interogării bazei de date a Sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, denumit în continuare SUMAL, prevăzut la art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Centrul APCRS prelucrează prin interogarea bazelor de date din SUMAL informaţiile primite de la centrele unice pentru apeluri de urgenţă prevăzute la art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008, referitoare la transportul materialelor lemnoase, corespunzător atribuţiilor acestor centre prevăzute la art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008.

(4) Centrul APCRS este dotat cu sistemele tehnice electronice necesare accesului în SUMAL şi în Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă în scopul preluării apelurilor de urgenţă referitoare la transportul materialelor lemnoase redirecţionate de centrele unice pentru apeluri de urgenţă.

(5) Funcţionarea Centrului APCRS este asigurată permanent.

Art. 2

(1) Centrul APCRS verifică în baza de date SUMAL validitatea codului unic online prevăzut la art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 470/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cod asociat numărului de înmatriculare al mijlocului de transport al materialelor lemnoase comunicat de către centrele unice pentru apeluri de urgenţă şi corespunzător datei şi orei la care s-a primit sesizarea. În lipsa numărului de înmatriculare al mijlocului de transport nu este posibilă identificarea codului unic online alocat transportului sesizat, fapt pentru care Centrul APCRS nu va fi apelat în sistemul 112.

(2) Dacă Centrul APCRS constată validitatea codului unic online prevăzut la alin. (1), comunică aceasta operatorilor din centrele unice pentru apeluri de urgenţă pentru a închide fişa apelului.

(3) Dacă Centrul APCRS constată că nu există codul unic valid prevăzut la alin. (1), comunică aceasta operatorilor din centrele unice pentru apeluri de urgenţă, care vor transfera apelurile şi către dispeceratul de urgenţă al inspectoratului judeţean de poliţie competent teritorial, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru a acţiona conform competenţelor.

Art. 3

(1) La solicitarea poliţiştilor care constată lipsa sau invaliditatea codului unic sau lipsa înscrierii pe avizul de însoţire a unui cod offline, inspecţia silvică şi de vânătoare/inspectoratul teritorial de regim silvic şi de vânătoare asigură prezenţa de urgenţă la faţa locului a personalului specializat al ocoalelor silvice în vederea stabilirii speciei sau grupelor de specii, dimensiunii şi volumului materialului lemnos, precum şi pentru preluarea în custodie a materialului lemnos reţinut în vederea stabilirii provenienţei.

(2) Personalul prevăzut la alin. (1) asigură sprijinul tehnic şi logistic solicitat de către poliţişti.

(3) Inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare stabilesc, pentru fiecare judeţ din zona de competenţă, respectiv pentru municipiul Bucureşti, şi comunică inspectoratelor de poliţie judeţene, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti numerele de telefon la care poliţiştii prevăzuţi la alin. (1) solicită intervenţia personalului specializat al ocoalelor silvice.