În Monitorul Oficial nr. 610 din 18 august a.c. a fost publicat Ordinul nr. 1451/2014 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru modificarea şi completarea anexelor la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 2.980/2013 privind aprobarea condiţiilor de acordare a măsurilor de sprijin pentru investiţiile realizate în parcurile industriale.


Citește acum cele mai noi volume din Raftul Legalis® – Noul Cod penal și Noul Cod de procedură penală


În extras

Art. I

Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 2.980/2013 privind aprobarea condiţiilor de acordare a măsurilor de sprijin pentru investiţiile realizate în parcurile industriale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 1 octombrie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La anexa nr. 1 articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) În cadrul schemei, acordarea ajutoarelor de minimis se face cu respectarea criteriilor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, denumit în continuare Regulament.“

2. La anexa nr. 1 articolul 3, după litera k se introduce o nouă literă, litera l), cu următorul cuprins:

„l)întreprindere unică – conceptul include toate întreprinderile între care există cel puţin una dintre relaţiile următoare:

  1. (i)o întreprindere deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor unei alte întreprinderi;
  2. (ii)o întreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere ori de supraveghere ale unei alte întreprinderi;
  3. (iii)o întreprindere are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra altei întreprinderi în temeiul unui contract încheiat cu întreprinderea în cauză sau în temeiul unei prevederi din contractul de societate ori din statutul acesteia;
  4. (iv)o întreprindere care este acţionar sau asociat al unei alte întreprinderi şi care controlează singură, în baza unui acord cu alţi acţionari ori asociaţi ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor întreprinderii respective.

Întreprinderile care întreţin, cu una sau mai multe întreprinderi, relaţiile la care se face referire la pct. (i)–(iv) sunt considerate întreprinderi unice.“

3. La anexa nr. 1 articolul 4 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„c) scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial, în conformitate cu art. 250 alin. (1) pct. 9 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Nu fac obiectul ajutorului de minimis construcţiile supuse impozitării conform titlului IX3 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.“

4.La anexa nr. 1 articolul 5 alineatul (1), litera e) se abrogă.

5. La anexa nr. 1 articolul 5, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) Un solicitant care îşi desfăşoară activitatea atât în sectoare/domenii eligibile, cât şi în sectoare/domenii neeligibile, aşa cum sunt acestea definite conform prezentei scheme, poate beneficia, pentru sectoarele eligibile, de facilităţile stabilite la art. 4, cu condiţia prezentării documentelor contabile care atestă separarea activităţilor sau o distincţie între costuri astfel încât activităţile desfăşurate în sectoarele excluse din domeniul de aplicare al prezentei scheme nu beneficiază de ajutoare de minimis acordate în baza acesteia.“

6. La anexa nr. 1 articolul 6, literele c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„c) valoarea totală a ajutoarelor de minimis primite pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în curs) nu depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 euro (100.000 euro în cazul solicitanţilor care efectuează transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost), indiferent de sursa de finanţare; în cazul în care solicitantul face parte dintr-o întreprindere unică, în sensul definiţiei prevăzute la art. 3 lit. l), pentru verificarea îndeplinirii acestui criteriu se vor lua în considerare ajutoarele de minimis acordate întreprinderii unice.

……….

e) nu intră în categoria «întreprinderilor în dificultate» potrivit prevederilor cap. 2 secţiunea 2.2 din Comunicarea Comisiei – Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor non-financiare aflate în dificultate, în vigoare începând cu 1 august 2014.“