În Monitorul Oficial nr. 537 din 18 iulie a.c. a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 578/2014 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2014—2018.


Descoperă Raftul Legalis® – cea mai flexibilă soluție de doctrină online


În extras

Art. 1.

Se aprobă măsurile de sprijin financiar potrivit prevederilor secţiunii 4 „Programe de sprijin în sectorul vitivinicol, capitolul II „Scheme de ajutor” din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, cu completările ulterioare.

Art. 2.

Măsurile pentru care se acordă sprijin financiar din partea Uniunii Europene producătorilor din sectorul vitivinicol în perioada 2014—2018 sunt:

a) restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole;

b) promovarea vinurilor, prin submăsura de promovare a vinurilor produse în Uniunea Europeană care constă în acţiuni de informare în statele membre, în scopul informării consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin şi la schema de denumiri de origine controlată şi indicaţii geografice, precum şi submăsura de promovare în ţări terţe, în vederea îmbunătăţirii competitivităţii vinurilor cu denumire de origine controlata, indicaţie geografică sau a vinurilor pentru care se indică soiul viţei-de-vie;

c) asigurarea recoltei de struguri de către producătorii din sectorul vitivinicol;

d) investiţii.

(1) Beneficiarii sprijinului financiar sunt producătorii din sectorul vitivinicol, persoane fizice sau juridice şi forme asociative ale acestora.

(2) Sprijinul aferent măsurilor prevăzute la art. 2 se asigură din sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi din contribuţia externă nerambursabilă a Uniunii Europene din Fondul European de Garantare Agricolă, denumit în continuare F.E.G.A. Plata aferentă acestor măsuri se efectuează după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.