În Monitorul Oficial nr. 412 din 3 iunie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 1296/2014 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.605/2010 pentru aprobarea Procedurii de aplicare efectivă a măsurilor asigurătorii prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE si CEDO | Drept Public


În extras

Art. I

Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.605/2010 pentru aprobarea Procedurii de aplicare efectivă a măsurilor asigurătorii prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 732 din 3 noiembrie 2010, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 3

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Direcţia Generală a Vămilor, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, organele fiscale teritoriale subordonate acestora, precum şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.”

2. La anexa nr. 1 punctul 1 subpunctul 1.1, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„a)organ de control — organ de control competent, potrivit legii, al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Direcţiei Generale a Vămilor, direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, organelor fiscale teritoriale subordonate acestora şi al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili;

b)organ de executare — organ de executare competent, potrivit legii, al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, organelor fiscale teritoriale subordonate acestora şi al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili;”.

3. La anexa nr. 1 punctul 2 subpunctul 2.1, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„a) în urma constatării unor acte şi fapte care pot constitui infracţiuni de evaziune fiscală sau fraudă fiscală şi vamală, în cazul cărora prejudiciul nu a fost stabilit prin acte administrative fiscale de impunere, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare;”.

4. La anexa nr. 1 punctul 5, subpunctele 5.1.5 şi 5.1.6 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„5.1.5. Organul de control va transmite în aceeaşi zi sau cel târziu în ziua următoare proiectul «Referatului justificativ al măsurilor asigurătorii», precum şi proiectul «Deciziei de instituire a măsurilor asigurătorii», în vederea aprobării conducătorului organului fiscal respectiv, directorului general în cazul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, şefului de administraţie în cazul administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, şefilor de administraţie în cazul administraţiilor sectoarelor 1—6 ale finanţelor publice şi Administraţiei fiscale pentru contribuabili mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti.

5.1.6. Aprobarea sau respingerea proiectului «Referatului justificativ al măsurilor asigurătorii» şi a proiectului «Deciziei de instituire a măsurilor asigurătorii» se va realiza de către conducătorul organului fiscal prevăzut la subpct. 5.1.5 în termen de cel mult două zile de la primirea acestora. Respingerea sau aprobarea se comunică în scris organului de control în cazul aprobării, un exemplar al referatului justificativ al măsurilor asigurătorii şi un exemplar al deciziei de instituire a măsurilor asigurătorii se vor comunica organului de control.”

5. La anexa nr. 1 punctul 5 subpunctul 5.2, subpunctul 5.2.5 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„5.2.5. Aprobarea sau respingerea proiectului «Referatului justificativ al măsurilor asigurătorii» şi a proiectului «Deciziei de instituire a măsurilor asigurătorii» se va realiza de către conducătorul organului fiscal prevăzut la subpct. 5.1.5 în termen de cel mult două zile de la primirea acestora.”

6. La anexa nr. 1 punctul 5 subpunctul 5.4, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„g) Depozitarul Central, autorizat potrivit legii, cu privire la acţiunile cotate pe piaţa bursieră deţinute de către debitor/persoanele la care s-a atras sau urmează să se atragă răspunderea solidară la societăţi comerciale;”.

7. La anexa nr. 1 punctul 5 subpunctul 5.6, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„c) prezentarea stării fiscale de fapt a contribuabilului, constatată în urma documentării şi/sau a unei inspecţii fiscale, ca urmare a cercetării la faţa locului ori ca urmare a efectuării, în condiţiile legii, de controale curente, operative şi inopinate sau controale tematice, după caz;”.

8. La anexa nr. 1 punctul 5, subpunctul 5.19 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„5.19. «Decizia de instituire a măsurilor asigurătorii» va fi comunicată contribuabilului de către organul de executare odată cu «Adresa de înfiinţare a popririi asigurătorii asupra disponibilităţilor băneşti»/«Adresa de înfiinţare a popririi asigurătorii asupra sumelor datorate debitorului de către terţi» şi/sau «Procesul-verbal de sechestru asigurător pentru bunuri mobile»/«Procesul-verbal de sechestru asigurător pentru bunuri imobile», după caz, dispoziţiile art. 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplicându-se în mod corespunzător.”

9. La anexa nr. 1 punctul 6, subpunctele 6.1, 6.3, 6.5 şi 6.7 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„6.1. «Referatul justificativ al măsurilor asigurătorii», în situaţia prevăzută la pct. 2.1, se întocmeşte în două exemplare de către organul de control, va fi propus spre avizare de şeful de serviciu de specialitate şi va fi avizat de coordonatorul acestuia.

……..

6.3. «Decizia de instituire a măsurilor asigurătorii», în situaţia prevăzută la pct. 2.1, se întocmeşte în 3 exemplare de către organul de control şi va fi semnată de şeful de serviciu de specialitate şi de coordonatorul organului de control.

……..

6.5. Aprobarea «Referatului justificativ al măsurilor asigurătorii» şi a «Deciziei de instituire a măsurilor asigurătorii», în situaţiile prevăzute la pct. 2.1 şi 2.2, se realizează de către conducătorul organului fiscal prevăzut la subpct. 5.1.5.

……..

6.7. «Referatul justificativ de ridicare a măsurilor asigurătorii» se întocmeşte în două exemplare de către organul de control/organul de executare, după caz, şi stă la baza emiterii «Deciziei de ridicare a măsurilor asigurătorii». Acesta va fi propus spre avizare de şeful de serviciu de specialitate, va fi avizat de coordonatorul acestuia, după caz, şi aprobat de către conducătorul organului fiscal prevăzut la subpct. 5.1.5.”

10. La anexa nr. 1 punctul 6, după subpunctul 6.7 se introduce un nou subpunct, subpunctul 6.8, cu următorul cuprins:

„6.8. «Decizia de ridicare a măsurilor asigurătorii» se întocmeşte în 3 exemplare de către organul de control/organul de executare, după caz, va fi propusă spre avizare de şeful de serviciu de specialitate, va fi avizată de coordonatorul acestuia, după caz, şi aprobată de către conducătorul organului fiscal prevăzut la subpct. 5.1.5.”