Conferinţa Dreptul Afacerilor 2014 – Impactul noilor coduri asupra dreptului afacerilor – a avut în centrul dezbaterilor aspectele de noutate generate de intrarea în vigoare a noilor coduri, civile şi penale, în dreptul societar şi în dreptul insolvenţei. Printre invitaţii speciali s-au numărat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc , şi profesorul universitar dr. Stanciu D. Cărpenaru.

În prima parte a evenimentului, desfăşurată vineri, cei peste 350 de participanţi (judecători, avocaţi, jurişti, practicieni în insolvenţă, doctoranzi, studenţi) au avut ocazia să asiste la dezbaterea unor subiecte extrem de interesante.

Robert Cazanciuc, Ministrul Justitiei

Robert Cazanciuc, Ministrul Justitiei

Invitat special, Excelenţa sa domnul Robert Cazanciuc, Ministrul Justiţiei, a afirmat în deschiderea conferinţei, că „Justiţia are o datorie faţă de economie. Are datoria de a sprijini economia prin instanţe specializate, prin termene rezonabile, prin soluţii predictibile, aşa cum şi Guvernul are datoria de a elabora şi menţine cadrul normativ coerent şi predictibil. Fără o economie susţinută în acest fel este foarte dificil să avem resurse pentru sănătate, educaţie şi, de ce nu, şi pentru justiţie. Noile coduri civile au fost elaborate în mare parte datorită semnalelor venite din viaţa reală, din mediul economic şi juridic. Cred că la un an de la intrarea în vigoare a ultimului dintre ele, cea mai mare parte dintre dumneavoastră constataţi că a fost o decizie bună până la urmă cu toată greutatea dată în aceşti ani de a avea şi în materie penală şi în materie civilă o reformă aproape de la A la Z „.
Profesorul universitar doctor, Denis Mazeaud, Université Paris II, „Panthéon-Assas” Paris, a vorbit despre reforma dreptului contractelor în Franţa, realizând o paralelă cu prevederile din noul Cod civil român, iar domnul Conf. univ. dr. Flavius Antoniu Baias, decanul Facultăţii de drept din cadrul Universităţii Bucureşti, împreună cu dl. Alexandru Şerban Răţoi, avocat SCA Piperea şi Asociaţii au abordat tema “Societatea fictivă în contextul noilor reglementări relative la simulaţie”.
Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, partener fondator SCA Piperea şi Asociaţii, a vorbit despre „Terorismul contractual”, aşa-numita libertarte a puternicilor economiei Conf. univ. dr Mircea Bob a adus în centrul discuţiei „Asocierea între soţi şi consecinţele succesorale ale acestora”, iar Conf. univ. dr. Florin Aurel Moţiu a vorbit despre despre „Insolvenţă în contextul noilor coduri”.
Un moment important al Conferinţei a fost marcat de lansarea Ediţiei a V-a a cărţii „Legea societăţilor. Comentarii pe articole„, apărută la Editura CH Beck care, potrivit domnului Prof. univ. dr. Stanciu D. Cărpenaru, reprezintă „o prezentare „la zi”, sub aspect legal, deopotrivă jurisprudenţial, a regimului juridic al societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990, în condiţiile noului Cod civil„.
Cea de-a doua parte a evenimentului, a avut în vedere următoarele teme: „Protecţia creditorilor în noul Cod penal”, prezentată de Conf. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de drept din cadrul Universităţii Babes-Bolyai

din Cluj-Napoca, partener coordonator SCA Chiriţă şi Asociaţii, în timp ce „Nulităţile absolute în Codul de procedură penală în vigoare” a fost dezbătute de Lect. univ. dr. avocat, Aurel Ciobanu, de la Departamentul de Drept Penal al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Conf. univ. dr. Cristina Rotaru, de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, Judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a vorbit despre „Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii”, iar subiectul ce a vizat „Penalizarea dreptului afacerilor. Privire asupra răspunderii penale a persoanei juridice” a fost abordat de asistent universitar doctor Andra Roxana Ilie, de la Departamentul de Drept Penal Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, avocat colaborator senior SCA Stoica şi Asociaţii.
O temă extrem de interesantă, atât prin actualitatea sa, dar şi prin importanţa sa practică, a fost prezentată de Conf. univ. dr. Lucian Bercea, decanul Facultăţii de drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi a vizat “Influenţe ale noilor Coduri asupra standardelor de comportament în afaceri.”
Partea a III-a a conferinţei, desfăşurată sâmbătă, şi-a dovedit pe deplin utilitatea prin temele care au fost abordate. Discursul doamnei Simona Miloş, Preşedinte al Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), a scos în prim plan apariţia noului Cod al Insolvenţei – “Destinul sinuos al codului insolvenţei: între aspiraţii şi realitate”, fiind vizate şi aspectele nou introduse de Codul insolvenţei, dar şi viziuni noi ce pot fi implementate atât în temeiul Legii nr. 85/2006, cât şi în temeiul Codului insolvenţei.

Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener SCA Piperea şi Asociaţii a vorbit despre “Divizarea şi fuziunea ca modalităţi de reorganizare judiciară”, fiind făcută o analiză comparativă între normele din dreptul societar şi cele din Codul Insolvenţei. Tema ce a urmat, prezentată de Prof. univ. dr. Radu Catană Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a tratat un subiect extrem de important, intitulat „Eficienţă şi eficacitate în procedura insolvenţei”.
Conferinţa a fost închisă de doamna judecător dr. Nicoleta Ţăndăreanu, Preşedintele secţiei a II-a Civilă a Curţii de Apel Craiova, cu o temă extrem de interesantă ce a îmbinat noutăţile aduse de Noul Cod civil, Noul Cod de procedură civilă şi Noul Cod al insolvenţei – „Întreruperea cursului prescripţiei prin cererea de deschidere a procedurii insolvenţei din perspectiva prevederilor art. 2537 pct. 2, 2539 şi 2541 NCC şi art. 689-695, 705-710 NCPC”.
Toate lucrările conferinţei Dreptul Afacerilor vor fi publicate în Curierul judiciar nr. 6/2014.
Organizatorii evenimentului au fost Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, SCA Piperea şi Asociaţii, Editura CH Beck şi Asociaţia Henri Capitant.
Partenerii evenimentului : Media Makers, Agerpres, INPPI, INPPA, College Juridique franco-roumain d’études européenes, ELSA Bucureşti