În Monitorul Oficial nr. 128 din 21 februarie a.c. a fost publicat Ordinul nr. 258/2014 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind aprobarea sistemelor de sancţiuni pentru măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachet b) – păsări“ din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007–2013.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Legalis 2.0 – Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie.
Afla totul despre cele mai noi module Legalis 2.0: Dreptul UE și CEDO | Drept Public


În extras

SISTEMUL DE SANCŢIUNI

pentru măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor“ – pachet b) – păsări din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007–2013

Sistemul de sancţiuni, aplicabil pentru cererile de ajutor aferente măsurii 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachete b) – păsări“ depuse de beneficiari în sesiunea 2012 conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 239/2012 pentru aprobarea modelului Cererii de ajutor privind măsura 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachetul b) – păsări, se stabileşte ţinându-se cont de următoarele aspecte ale neconformităţilor constatate:

– neglijenţa – presupune aplicarea unei reduceri din suma totală calculată fără penalităţi, chiar dacă beneficiarului i-au fost stabilite/nu i-au fost stabilite alte sancţiuni, în cazul în care nerespectarea s-a datorat acţiunii neintenţionate a beneficiarului;

– intenţia – presupune prevederea de către beneficiar a rezultatului faptei sale în condiţiile în care fie urmăreşte producerea lui prin intermediul faptei, fie, deşi nu îl urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii acestui rezultat. Aceste cazuri se pot referi, dar nu sunt limitate la: inducerea în eroare cu bună-ştiinţă a autorităţilor cu atribuţii în verificarea documentelor justificative, furnizarea de date sau documente false şi orice altă încercare de fraudă comisă în scopul obţinerii unor plăţi din fonduri europene nerambursabile. A doua repetiţie este considerată intenţie;

– repetiţia:

– pentru condiţii superioare – presupune nerespectarea aceleiaşi norme, cerinţe sau obligaţii, în cazul în care aceasta se constată la verificarea anuală (verificare administrativă + control la faţa locului + supracontrol) de mai multe ori în cursul unei perioade de 3 ani consecutivi, în condiţiile în care beneficiarul a fost informat despre cazul precedent de nerespectare şi a avut posibilitatea, după caz, să ia măsurile necesare pentru a remedia situaţia;

– pentru ecocondiţionalitate – presupune nerespectarea aceleiaşi norme, cerinţe sau obligaţii, în cazul în care aceasta se constată de mai multe ori în cursul unei perioade de 3 ani consecutivi, în condiţiile în care beneficiarul a fost informat despre cazul precedent de nerespectare şi a avut posibilitatea, după caz, să ia măsurile necesare pentru a remedia situaţia;

– amploarea (extinderea) – presupune cazul de nerespectare care este determinat luându-se în calcul, în special, dacă aceasta are un efect răspândit în afara fermei respective sau dacă se limitează la ferma respectivă;

– gravitatea – presupune cazul de nerespectare care depinde în special de importanţa consecinţelor acestuia, ţinându-se seama de obiectivele cerinţei sau normei respective;

– persistenţa – presupune cazul de nerespectare care depinde în special de durata pe parcursul căreia se manifestă efectele acestuia sau de posibilitatea de a pune capăt acestor efecte prin mijloace rezonabile.

Pentru calcularea sancţiunilor, următorii termeni vor avea semnificaţiile de mai jos:

Definiţii pentru stabilirea sancţiunilor de supradeclarare (A)

Efectiv estimat – efectivele de păsări estimate de beneficiar a fi livrate/transferate/mutate/efective medii anuale etc. conform anexei nr. 1 la Cererea de ajutor, pentru o singură fermă de creştere a păsărilor, pe cele 4 categorii (transformate în UVM şi cumulate), valabile pe perioada de angajament (minimum 5 ani). Efectivul estimat din cererea de ajutor (anul I de angajament) rămâne bază de referinţă pentru întreaga perioadă de angajament de la care se calculează supradeclararea.

Efectiv livrat – efectivele livrate/efectiv mediu anual etc. conform calculelor realizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) după depunerea tuturor deconturilor justificative aferente fiecărei ferme de creştere a păsărilor, pe cele 4 categorii (pentru calcularea sancţiunilor efectivele vor fi transformate în UVM şi cumulate).

Calcularea sancţiunilor se realizează pe fiecare subpachet.

Definiţii şi formule de calcul pentru calcularea sancţiunilor de nerespectare a criteriilor de eligibilitate generale şi specifice:

NOTĂ:

(P1, P2, P3, P4 = perioada 1, perioada 2, perioada 3, perioada 4 aferentă decontului justificativ sau perioada pentru care au fost depuse documente justificative dacă nu au avut loc livrări.)

Efective livrate cf. doc. (nr. capete) = Efective livrate cf. doc. P1 (nr. capete) + Efective livrate cf. doc. P2 (nr. capete) + Efective livrate cf. doc. P3 (nr. capete) + Efective livrate cf. doc. P4 (nr. capete)

Efective livrate anual (nr. capete) = Efective livrate cf. doc. (nr. capete) – Efectivul afectat anual det. cond. min. (nr. capete) (calculat pe subpachet şi pe categorii). De la acest efectiv se vor calcula sumele datorate provizorii, la care se aplică eventualele sancţiuni.

Efectiv afectat anual det. cond. min. (nr. capete) = Efective livrate cf. doc. (nr. capete) × Acond.min.(%)

Acond.min. (%) – procentul de abatere privind nerespectarea condiţiilor minime de bunăstare:

Acond.min. (%) = efectiv afectat anual cond. min./(efectiv realizat – efectiv afectat anual cond. min.) × 100 (în cazul în care rezultatul este mai mare de 100% se va calcula cu 100%)

ATENŢIE!:

La subpachetul 3b) se va lua în considerare numărul de păsări transportat la abatorizare. Astfel formula va fi:

A*cond.min. (%) = efectiv afectat anual cond. min./(efectiv transportat – efectiv afectat anual cond. min.) × 100

Efectiv realizat = Stoc iniţial la început an + intrări total an – mortalităţi total an

Efectiv afectat anual condiţii minime (număr capete) = efectiv afectat cond. min. P1 + efectiv afectat cond. min. P2 + efectiv afectat cond. min. P3 + efectiv afectat cond. min. P4 + efectivul afectat condiţii minime rezultat în urma vizitei la faţa locului (dacă este cazul) + supracontrolului (dacă este cazul).

Observaţie: eliminarea efectivelor care nu respectă condiţiile minime de bunăstare (conform formulei de mai sus) se va face înainte de aplicarea sancţiunilor de supradeclarare.

Acond. sup.(%) – „procentul de abatere“ privind nerespectarea condiţiilor superioare de bunăstare:

Acond.sup.(%) = efectiv afectat cond. sup./(efectiv realizat – efectiv afectat cond. sup. – efectiv afectat cond. min.) × 100

ATENŢIE!:

La subpachetul 3b) se va lua în considerare numărul de păsări transportate la abatoarele amplasate în afara unităţii administrativ-teritoriale a exploataţiilor. Astfel formula va fi:

A* (%) = efectivul afectat anual condiţii superioare/(total efectiv transportat – efectiv afectat anual care nu respectă condiţii superioare – efectiv afectat care nu respectă condiţii minime) × 100.

Efectiv afectat cond. sup. anual = efectiv afectat cond. sup. P1 + efectiv afectat cond. sup. P2 + efectiv afectat cond. sup. P3 + efectiv afectat cond. sup. P4 + efectiv afectat care nu respectă condiţiile superioare rezultat în urma vizitei la faţa locului (dacă este cazul) + supracontrolului (dacă este cazul).

Există 5 categorii de sancţiuni, care se aplică în următoarea ordine, prin calcularea din suma rămasă, după etapa anterioară de calculare:

A. sancţiuni pentru supradeclararea efectivelor
B. sancţiuni pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate generale şi specifice
C. sancţiuni pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată/decontului justificativ
D. sancţiuni pentru nerespectarea ecocondiţionalităţii
E. sancţiuni multianuale

Beneficiarul nu va fi sancţionat în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale dacă a prezentat documente justificative în acest sens, conform legislaţiei în vigoare.

Prin forţă majoră se înţelege acel eveniment imprevizibil şi imposibil de înlăturat, independent de voinţa omului, intervenit după data semnării angajamentului, care împiedică executarea lui şi care exonerează de răspundere partea care o invocă.

Următoarele situaţii sunt considerate cazuri de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale:

a) decesul beneficiarului;

b) incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului;

c) exproprierea unei părţi importante a exploataţiei, în cazul în care această expropriere nu era previzibilă la data subscrierii la respectivul angajament;

d) o catastrofă naturală gravă care afectează foarte mult suprafeţele agricole ale exploataţiei;

e) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor/păsărilor, aflate pe exploataţie;

f) o epizootie care afectează parţial sau integral şeptelul, efectivul de păsări sau familii de albine ale solicitantului.

Fără a aduce atingere circumstanţelor concrete, care trebuie examinate în fiecare caz în parte, se pot recunoaşte, în special, următoarele circumstanţe naturale:

a) moartea unui animal ca urmare a unei boli;

b) moartea unui animal ca urmare a unui accident pentru care beneficiarul nu poate fi considerat responsabil.