În Monitorul Oficial nr. 335 din 7 iunie 2013 a fost publicata H.G. nr. 341/2013 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 796/2012 privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate şi a Hotărârii Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


În cadrul actului normativ se arată:

Hotărârea Guvernului nr. 796/2012 privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 544 din 3 august 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 6

(1) Valoarea ajutorului financiar specific se calculează anual în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru un plafon maxim de 30.447.205 euro, repartizat astfel:

a) 22.447.205 euro, pentru categoria vaci de lapte, prevăzută la art. 1 lit. a);

b) 1.500.000 euro, pentru categoria bivoliţe de lapte, prevăzută la art. 1 lit. b);

c) 6.500.000 euro, pentru categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora, prevăzută la art. 1 lit. c).“

2. La articolul 6, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Cuantumul ajutorului specific se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului alocat anual pe categorie la efectivul de capete eligibile pe fiecare categorie, fără a depăşi:“.

3. La articolul 6, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:

„(3) În situaţia în care beneficiarii dintr-o anumită categorie nu utilizează în totalitate plafonul alocat anual pentru categoria pentru care au depus cereri, diferenţa se redistribuie la celelalte categorii.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru anul de cerere 2012, valoarea ajutorului financiar specific se calculează în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru un plafon maxim de 27.495.205 euro, repartizat astfel:

a) 19.495.205 euro, pentru categoria vaci de lapte, prevăzută la art. 1 lit. ;

b) 1.500.000 euro, pentru categoria bivoliţe de lapte, prevăzută la art. 1 lit. ;

c) 6.500.000 euro, pentru categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora, prevăzută la art. 1 lit. .“

4. La articolul 9, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 9

(1) Pentru a beneficia de ajutorul specific prevăzut la art. 1, solicitanţii trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute cu cod primit de la ANSVSA, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în perioada 10 iunie–15 iulie a anului pentru care se face solicitarea, la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe a cărui rază teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale, însoţită de următoarele documente valabile stabilite pentru categoriile prevăzute la art. 1:“.

5. La articolul 9 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:

„e) adeverinţă emisă, prin proceduri SNIIA, de către medicul veterinar cu drept de liberă practică împuternicit, care atestă că animalele din exploataţie sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi.“