În Monitorul Oficial nr. 203 din 10 aprilie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 339/2013 al ministrului Finanţelor Publice şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, din oficiu, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi a Procedurii de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.


Timp de 10 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


În cadrul Procedurii de înregistrare, din oficiu, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se arată:

CAPITOLUL I – Dispoziţii generale

1. Prezenta procedură se aplică pentru înregistrarea, din oficiu, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, denumit în continuare registru, potrivit prevederilor art. 1563alin. (11) din Codul fiscal, de către organele fiscale competente, a persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în România conform art. 1251alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.

2. Prezenta procedură se aplică şi pentru înregistrarea, din oficiu, în registru a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent.

3. Prezenta procedură nu se aplică pentru persoanele impozabile exceptate de la aplicarea sistemului TVA la încasare, prevăzute la pct. 162 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, respectiv pentru:

a) persoanele impozabile stabilite în România care fac parte dintr-un grup fiscal unic, conform prevederilor art. 127 alin. (8) din Codul fiscal;

b) persoanele impozabile nestabilite în România care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, direct sau prin reprezentant fiscal;

c) persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în afara României, dar sunt stabilite în România prin sediu fix conform art. 1251alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

4. Procedura de înregistrare, din oficiu, în registru se aplică de către compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate, din cadrul organului fiscal competent.

5. Organul fiscal competent este organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală persoana impozabilă este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe.

6. În sensul prezentei proceduri, prin conducătorul unităţii fiscale se înţelege, după caz:

a) directorul general al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili;

b) şeful administraţiei finanţelor publice a municipiului, oraşului sau comunei, şeful administraţiei finanţelor publice a sectorului, pentru sectoarele municipiului Bucureşti, sau şeful administraţiei finanţelor publice pentru contribuabili mijlocii.

7. În sensul prezentei proceduri, prin conducătorul adjunct al unităţii fiscale se înţelege, după caz:

a) directorul general adjunct coordonator al activităţii de administrare a veniturilor statului din cadrul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili;

b) şeful administraţiei adjunct coordonator al activităţii de administrare a veniturilor statului din cadrul administraţiilor finanţelor publice ale municipiilor, oraşelor sau comunelor, din cadrul administraţiilor finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau din cadrul administraţiilor finanţelor publice pentru contribuabili mijlocii, după caz, ori şeful administraţiei din cadrul unităţilor fiscale în a căror structură aprobată nu este prevăzut postul de şef administraţie adjunct.

8.1. În sensul prezentei proceduri, persoana impozabilă este cea definită la art. 127 din Codul fiscal.

8.2. Toate documentele depuse de persoana impozabilă şi cele emise de organul fiscal competent în aplicarea prezentei proceduri se arhivează la dosarul fiscal al persoanei impozabile.

CAPITOLUL II – Înregistrarea, din oficiu, în registru

1. Persoanele impozabile care trebuie să aplice sistemul TVA la încasare potrivit dispoziţiilor art. 1342alin. (3) – (8) din Codul fiscal şi care nu depun notificarea prevăzută la art. 1563alin. (11) din Codul fiscal, din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei (formular 097), la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv a fiecărui an, sunt înregistrate din oficiu în registru potrivit prevederilor prezentului capitol.

2. Notificările depuse se prelucrează de organul fiscal în maximum o zi calendaristică de la depunere şi persoanele impozabile care le-au depus sunt înregistrate în registru. Persoanele impozabile care au depus notificările înainte de data de la care există obligaţia aplicării sistemului TVA la încasare, potrivit legii, sunt înregistrate în registru cu data de la care există obligaţia aplicării sistemului.

3. Pentru nedepunerea notificării de către persoanele obligate potrivit legii se aplică sancţiunile pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind transmiterea la organul fiscal competent a formularelor şi documentelor prevăzute de legea fiscală, altele decât declaraţiile fiscale şi declaraţiile de înregistrare fiscală sau de menţiuni, prevăzute de Codul de procedură fiscală.

4. Pentru identificarea şi înregistrarea în registru a persoanelor impozabile care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, compartimentul de specialitate calculează, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Direcţia generală de tehnologia informaţiei, cifra de afaceri realizată în anul calendaristic precedent, determinată conform prevederilor art. 1342alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, pentru persoanele impozabile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, respectiv au coduri de înregistrare în scopuri de TVA valide la începutul anului calendaristic, indiferent de data la care s-au înregistrat în scopuri de TVA;

b) nu fac parte din categoria persoanelor exceptate de la aplicarea sistemului TVA la încasare, conform pct. 162 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal.

5. Calculul cifrei de afaceri care serveşte drept referinţă pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei prevăzut la art. 1342alin. (3) lit. a) din Codul fiscal se face după data de 25 ianuarie a fiecărui an, respectiv după expirarea termenului legal de depunere a decontului de TVA aferent ultimei perioade fiscale din anul calendaristic anterior, având în vedere următoarele:

a) deconturile de TVA – rândurile din decont, conform pct. 162 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal;

b) deciziile privind îndreptarea erorilor materiale din deconturile de TVA aferente anului calendaristic anterior, care au fost emise până la data efectuării calculului cifrei de afaceri – dacă sunt modificate rândurile din decont care au fost avute în vedere la calculul cifrei de afaceri.

6. După stabilirea cifrei de afaceri, lista cuprinzând persoanele impozabile şi cifra de afaceri realizată în anul anterior se compară cu lista cuprinzând persoanele impozabile care au depus notificarea prevăzută de lege (formular 097) până la data aplicării procedurii de înregistrare în registru.

7. Persoanele impozabile a căror cifră de afaceri, determinată conform prevederilor art. 1342alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi care nu au depus notificarea prevăzută de lege (formular 097) se înregistrează, din oficiu, de organul fiscal, în registru.