Publicat in M. Of. 889/2012 de catre AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI, Ordinul Nr. 51/2012 aproba tarifele specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii principali de distributie a energiei electrice.
La data intrarii in vigoare (1 ianuarie 2013) se abroga: Ordinul Nr. 30/2006 pentru aprobarea valorilor maxime ale tarifelor specifice de distribuţie a energiei electrice si Ordinul Nr. 24/2012 privind aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii principali de distributie

 

AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI

ORDIN Nr. 51/2012
pentru aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii principali de distribuţie a energiei electrice

M.Of. nr. 889 din 27.12.2012

Având în vedere prevederile art. 5 alin. (1) lit. b) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin (1) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea si funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, ale art. 75 alin. (1) lit. b) şi ale art. 76 alin. (1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi ale Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice – Revizia 1, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 39/2007, cu completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă tarifele specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, practicate de operatorii principali de distribuţie a energiei electrice, cuprinse în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Tariful de distribuţie a energiei electrice utilizat pentru facturare se calculează prin însumarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prevăzute la art. 1, în funcţie de nivelul de tensiune din punctul de delimitare a instalaţiilor electrice de cele ale clientului final, stabilit conform contractului de distribuţie a energiei electrice.

Art. 3

Modul de determinare a veniturilor reglementate şi a corecţiilor de venituri ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice pentru anul 2013 se realizează în conformitate cu prevederile anexei nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 4

Operatorii principali de distribuţie a energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 5

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 24/2012 pentru aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii principali de distribuţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 428 din 28 iunie 2012, precum şi Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 30/2006 pentru aprobarea valorilor maxime ale tarifelor specifice de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 946 din 23 noiembrie 2006.

Art. 6

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2013.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,

Niculae Havrileţ

ANEXA Nr. 1
Tarife specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii principali de distribuţie

Tarifele nu conţin taxa pe valoarea adăugată.

Tabelul nr. 1

Operator principal de distribuţie Nivel de tensiune Tarif specific (lei/MWh)
S.C. Enel Distribuţie Banat – S.A. IT 22,07
MT 44,14
JT 146,09

Tabelul nr. 2

Operator principal de distribuţie Nivel de tensiune Tarif specific (lei/MWh)
S.C. Enel Distribuţie Dobrogea – S.A. IT 22,07
MT 44,14
JT 146,09

Tabelul nr. 3

Operator principal de distribuţie Nivel de tensiune Tarif specific (lei/MWh)
S.C. Enel Distribuţie Muntenia – S.A. IT 11,02
MT 32,70
JT 143,27

Tabelul nr. 4

Operator principal de distribuţie Nivel de tensiune Tarif specific (lei/MWh)
S.C. E.ON Moldova Distribuţie – S.A. IT 22,07
MT 44,14
JT 146,09

Tabelul nr. 5

Operator principal de distribuţie Nivel de tensiune Tarif specific (lei/MWh)
S.C. CEZ Distribuţie – S.A IT 22,07
MT 44,14
JT 146,09

Tabelul nr. 6

Operator principal de distribuţie Nivel de tensiune Tarif specific (lei/MWh)
S.C. Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Muntenia Nord – S.A. IT 18,92
MT 44,14
JT 146,09

Tabelul nr. 7

Operator principal de distribuţie Nivel de tensiune Tarif specific (lei/MWh)
S.C. Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Transilvania Nord – S.A. IT 22,07
MT 44,14
JT 106,59

Tabelul nr. 8

Operator principal de distribuţie Nivel de tensiune Tarif specific (lei/MWh)
S.C. Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Transilvania Sud – S.A. IT 22,07
MT 44,12
JT 129,56

ANEXA Nr. 2
Reguli metodologice specifice privind stabilirea veniturilor reglementate şi a corecţiilor de venituri pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice în anul 2013
Art. 1

(1) La stabilirea veniturilor reglementate şi a corecţiilor de venituri aferente serviciului de distribuţie a energiei electrice pentru anul 2013 se aplică prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice – Revizia 1, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 39/2007, cu completările ulterioare, denumită în continuare metodologie, cu particularităţile prevăzute în prezenta anexă.

(2) Anul 2013 reprezintă an de trecere de la perioada a doua de reglementare la perioada a treia de reglementare.

(3) Începutul celei de-a treia perioade de reglementare se decalează cu un an.

(4) Perioada a treia de reglementare este perioada cuprinsă între anii 2014 şi 2018.

Art. 2

Prin excepţie de la prevederile art. 27 din metodologie, venitul reglementat aprobat pentru operatorii principali de distribuţie a energiei electrice pentru asigurarea serviciului de distribuţie a energiei electrice aferent anului 2013 asigură recuperarea următoarelor costuri şi se determină ca suma dintre:

a) costurile de operare şi mentenanţă controlabile, stabilite conform prevederilor art. 3;

b) costurile de operare şi mentenanţă necontrolabile, stabilite conform prevederilor art. 4;

c) costul de achiziţie a energiei electrice aferente consumului propriu tehnologic, stabilite conform prevederilor art. 5;

d) costurile aferente amortizării reglementate, stabilite conform prevederilor art. 6;

e) rentabilitatea bazei reglementate a activelor, stabilite conform prevederilor art. 7.

Art. 3

Costurile de operare şi mentenanţă controlabile cuvenite operatorului principal de distribuţie pentru anul 2013 se determină astfel:

a) se consideră valoarea totală a costurilor de operare şi mentenanţă controlabile prognozate a fi realizate în 2012 la începutul perioadei de reglementare 2008–2012, utilizată la calculul tarifelor pentru anul 2012;

b) valoarea totală a costurilor de operare şi mentenanţă controlabile menţionată la lit. a) se diminuează cu un factor de eficienţă Xiniţial = 1,5% şi se actualizează în termenii nominali ai anului 2013.

Art. 4

Costurile de operare şi mentenanţă necontrolabile cuvenite operatorului principal de distribuţie se stabilesc în baza costurilor de operare şi mentenanţă necontrolabile realizate de operatorul de distribuţie a energiei electrice, analizate şi recunoscute de autoritatea competentă.

Art. 5

(1) Costul achiziţiei energiei electrice aferente consumului propriu tehnologic (CPT) aprobat de autoritatea compententă pentru anul 2013 reprezintă produsul dintre cantitatea reglementată de energie electrică pentru asigurarea CPT şi preţul mediu de achiziţie a energiei electrice realizat de operatorul de distribuţie pentru asigurarea CPT.

(2) Autoritatea competentă recunoaşte la stabilirea venitului reglementat o cantitate de energie electrică pentru asigurarea CPT reglementat, la nivelul procentual aprobat pentru anul 2012, conform prevederilor art. 47 din metodologie.

(3) Preţul mediu de achiziţie a energiei electrice pentru asigurarea CPT recunoscut de autoritatea competentă în anul 2013 este cel realizat de operatorul de distribuţie şi nu poate depăşi preţul mediu ponderat calculat cu luarea în considerare a preţului mediu stabilit pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale în proporţie de 80% şi a celui stabilit pe piaţa pentru ziua următoare în proporţie de 20%, realizate în anul 2013.

(4) Dacă preţul mediu de achiziţie a energiei electrice pentru asigurarea CPT realizat în anul 2013 este mai mic decât preţul mediu ponderat calculat conform alin. (3), câştigul valoric de eficienţă rezultat din diferenţa de preţ se va împărţi în mod egal între operatorul de distribuţie şi utilizatorii finali ai reţelei de distribuţie.

(5) Achiziţia energiei electrice pentru asigurarea CPT în perioada ianuarie–martie 2013 are loc pe bază de contracte reglementate şi/sau pe piaţa liberă.

Art. 6

(1) Costurile aferente amortizării reglementate cuprind suma dintre:

a) costul aferent amortizării reglementate aferente activelor existente, recunoscut de autoritatea competentă la 1 ianuarie 2013, actualizat în termeni nominali ai anului 2013; şi

b) costul recunoscut de autoritatea competentă, aferent amortizării noilor investiţii realizate şi puse in funcţiune în cursul anului 2013, calculat în funcţie de luna punerii în funcţiune a mijloacelor fixe ce constituie noile investiţii.

(2) Amortizarea reglementată anuală se calculează prin utilizarea metodei liniare, conform legislaţiei în vigoare.

Art. 7

(1) Rentabilitatea bazei reglementate a activelor, luată în considerare la calculul venitului reglementat al unui operator de distribuţie pentru anul 2013, se stabileşte conform formulei prevăzute la art. 57 din metodologie, cu următoarele precizări:

a) valoarea BAR stabilită de către autoritatea competentă pentru 1 ianuarie 2013 este calculată pe baza valorii investiţiilor realizate până la data de 31 decembrie 2012 şi recunoscute de autoritatea competentă, în condiţiile stabilite de metodologie, şi este actualizată în termenii nominali ai anului 2013;

b) valoarea BAR stabilită de către autoritatea competentă pentru 31 decembrie 2013 se calculează conform formulei prevăzute la art. 60 din metodologie;

c) valoarea noilor investiţii realizate în anul 2013 şi recunoscute de autoritatea competentă, utilizată la calculul efectuat conform lit. b), este calculată prin însumarea valorilor mijloacelor fixe ce constituie noile investiţii, ponderate cu luna punerii în funcţiune a acestor mijloace fixe.

(2) Rata reglementată a rentabilităţii (RRR) pentru operatorii principali de distribuţie este de 8,52%, exprimată în termeni reali.

(3) Nu sunt incluse în BAR contribuţiile financiare primite de operatorii de distribuţie sub forma veniturilor încasate din aplicarea tarifelor de racordare, fondurilor primite de la organisme interne şi internaţionale sau alte contribuţii băneşti primite de la terţe părţi.

(4) Prin excepţie de la prevederile art. 60 din metodologie, la determinarea valorii BAR la 31 decembrie 2013 se au în vedere toate activele ieşite din BAR în cursul anului 2013, indiferent de data punerii în funcţiune a acestora.

Art. 8

Valoarea investiţiilor prognozate a fi realizate în anul 2013 este stabilită pe baza programelor de investiţii transmise de operatorii de distribuţie a energiei electrice conform prevederilor art. 66 alin. (2) şi art. 68 din metodologie.

Art. 9

Operatorii principali de distribuţie transmit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei valorile costurilor luate în considerare în calculul venitului reglementat conform art. 2 până la data de 1 octombrie 2013. Raportările cuprind valorile realizate aferente perioadei de 8 luni din anul 2013 şi, respectiv, valorile prognozate aferente perioadei de 4 luni din anul 2013.

Art. 10

Valorile ratei inflaţiei (RI), respectiv ratei titlurilor de stat (RTS), aplicate venitului reglementat pentru anul 2013, sunt determinate conform metodologiei, pe baza valorilor furnizate de instituţiile abilitate.

Art. 11

Venitul realizat din activitatea de distribuţie a energiei electrice pentru anul 2013 se determină ca produs între valoarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice în anul 2013 prevăzute în anexa nr. 1 la ordin, însumate corespunzător fiecărui nivel de tensiune la care se distribuie energia electrică, şi cantităţile de energie electrică distribuite pe fiecare nivel de tensiune în anul 2013.

Art. 12

Modalitatea de calcul şi efectuare a corecţiilor valorice este următoarea:

1. Corecţiile aferente anului 2013 se vor determina ca diferenţă între venitul reglementat stabilit conform prevederilor art. 2–10 şi venitul realizat în anul 2013 stabilit conform prevederilor art. 11.

2. Corecţiile valorice aferente perioadei de reglementare 2008–2012 se calculează conform metodologiei, cu considerarea realizărilor întregului an 2012.

3. Corecţiile stabilite la pct. 1 şi 2 se vor însuma algebric cu veniturile reglementate, din următoarea perioadă de reglementare în conformitate cu prevederile metodologiei, aferente celei de-a treia perioade de reglementare.

Art. 13

Termenii utilizaţi în prezenta anexă au semnificaţia prevăzută la art. 5 din metodologie.