Publicat in M. Of. 341/2012, Regulamentul 6/2012 modifica si completeaza Regulamentul BNR  4/2005 privind regimul valutar.

Va prezentam  formele consolidate/actualizate ale articolelor care au suferit modificari/completari, asa cum pot fi acestea vizualizate in Biblioteca pentru informare juridica si economica online Legalis 2.0:


Conexiuni ale Regulamentului 4/2005 in sectiunile Legalis:
Jurisprudenta Legalis
C.A. Cluj, nr. 178 din 18 Septembrie 2007
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia penală, nr. 3145 din 17 Mai 2006

Doctrina Legalis
Manipularea pietei de capital, autor Cristian Dutescu, editura C. H. Beck, 2008

§2 – Piaţa Rasdaq din Manipularea pieţei de capital, ediţia 1, ed. C.H. Beck, an 2008

Versiunile aplicabile, in timp, ale Regulamentului 4/2005 – Legislatie consolidata „La Zi” Legalis
REGULAMENTUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI nr. 4/2005, MO 616/2007 rep., act aplicabil din 19.5.2012
REGULAMENTUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI nr. 4/2005, MO 616/2007 rep., act aplicabil din 6.9.2007 până în 18.5.2012
REGULAMENT nr. 4/2005, MO 297/2005, act aplicabil din 22.9.2006 până în 5.9.2007
REGULAMENT nr. 4/2005, MO 297/2005, act aplicabil din 1.9.2006 până în 21.9.2006
REGULAMENT nr. 4/2005, MO 297/2005, act aplicabil din 20.7.2005 până în 31.8.2006
REGULAMENT nr. 4/2005, MO 297/2005, act aplicabil din 11.4.2005 până în 19.7.2005


Regulamentul 4/2005 … Art. 3

(1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 „Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută“, care se pot efectua şi în valută.

(1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenţi, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 «Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută», care se pot efectua şi în valută.

(11) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu).

(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber fie în moneda naţională (leu), fie în valută.

(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi care nu fac obiectul alin. (1) şi (11) pot fi efectuate, în mod liber, fie în moneda naţională (leu), fie în valută.

(3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) şi în anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua şi în valută, numai pe baza acordului de voinţă al părţilor.

modificat de
Regulament nr. 6/2012 – privind modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar, precum şi abrogarea Normei Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar din 9 mai 2012, M. Of. 341/2012;


Regulamentul 4/2005 … Nomenclator….. Art. 4

Pentru scopurile prezentului nomenclator şi ale regulamentului, termenii şi expresiile utilizate au următoarele semnificaţii:

4.1.Operaţiuni valutare – încasările, plăţile, compensările, transferurile, creditările, precum şi orice tranzacţii exprimate în valute şi care se pot efectua prin transfer bancar, în numerar, cu instrumente de plată sau prin orice alte modalităţi de plată practicate de instituţiile de credit în funcţie de natura operaţiunii respective.

Operaţiunile valutare pot fi:

4.1.1. operaţiuni valutare între rezidenţi şi nerezidenţi:

4.1.1.1. operaţiuni valutare curente;

4.1.1.2. operaţiuni valutare de capital.

4.1.2. operaţiuni valutare între rezidenţi.

4.2.Rezidenţi:

a) persoanele fizice – cetăţeni români, cetăţeni străini şi apatrizi, cu domiciliul în România, atestat cu documente de identitate emise conform legii;

b) persoanele juridice şi orice alte entităţi, cu sediul în România, precum şi persoanele fizice, cetăţeni români, cetăţeni străini şi apatrizi, cu domiciliul/reşedinţa în România, care sunt autorizate şi/sau înregistrate să desfăşoare activităţi economice pe teritoriul României, în mod independent, în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare;

c) sucursalele, agenţiile, reprezentanţele, birourile persoanelor juridice străine, precum şi ale oricăror alte entităţi străine, înregistrate şi/sau autorizate să funcţioneze în România;

d) ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe şi misiuni permanente ale României în străinătate.

4.3.Nerezidenţi:

a) persoanele fizice – cetăţeni străini, cetăţeni români şi apatrizi, cu domiciliul în străinătate, atestat cu documente de identitate emise conform legii;

b) persoanele juridice şi orice alte entităţi, cu sediul în străinătate, precum şi persoanele fizice, cetăţeni străini, cetăţeni români şi apatrizi, cu domiciliul în străinătate, care sunt autorizate şi/sau înregistrate să desfăşoare activităţi economice în străinătate, în mod independent, în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare;

c) sucursalele, agenţiile, reprezentanţele, birourile persoanelor juridice române, precum şi ale oricăror alte entităţi române, înregistrate şi/sau autorizate să funcţioneze în străinătate;

d) ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe şi misiuni permanente ale altor state în România, precum şi organizaţiile internaţionale sau reprezentanţele unor astfel de organizaţii care funcţionează în România.

4.4.Valută – moneda naţională a altui stat, moneda unei uniuni monetare a unor state, precum şi monedele compuse, cum ar fi drepturile speciale de tragere.

4.5.Valute cotate – valutele menţionate în lista cursurilor de schimb ale pieţei valutare, comunicată de Banca Naţională a României.

4.6.Credite legate de comerţul internaţional – credite acordate pe bază de contract în cadrul operaţiunilor de comerţ internaţional cu bunuri şi servicii, sub formă de avansuri, plăţi în rate pe faze intermediare de execuţie sau la solicitarea furnizorului de mărfuri/servicii, plăţi la un anumit termen de la livrarea mărfurilor/prestarea serviciilor, credit furnizor, indiferent dacă s-au emis sau nu efecte de comerţ, rescadenţarea unor astfel de plăţi şi finanţarea unor astfel de credite de către un terţ; în această categorie se includ şi operaţiunile de factoring.

4.7.Credite şi împrumuturi financiare – finanţări de orice natură acordate/primite pe baze contractuale, inclusiv finanţarea tranzacţiilor comerciale la care nu participă un rezident şi orice modalitate prin care creditorul stinge sau preia o obligaţie a debitorului faţă de un terţ; în această categorie se includ şi împrumuturile ipotecare, creditele de consum, precum şi operaţiunile de leasing financiar.

4.8.Investiţie directă – investiţia de orice natură, efectuată în scopul stabilirii sau menţinerii de legături economice durabile, care se realizează prin următoarele modalităţi, luate în sensul lor cel mai larg:

a) constituirea sau extinderea unei sucursale ori a unei noi entităţi aparţinând integral persoanei care furnizează capitalul de dotare/capitalul social ori achiziţionarea integrală a unei entităţi deja existente;

b) participarea într-o entitate nouă sau într-una existentă, în scopul stabilirii ori menţinerii de legături economice durabile;

c) acordarea de credite şi împrumuturi pe termen mai mare de 5 ani, în scopul stabilirii ori menţinerii de legături economice durabile;

d) reinvestirea profitului în scopul menţinerii unei legături economice durabile.

4.9.Legături economice durabile – relaţii stabilite ca urmare a deţinerii unei participaţii de minimum 10% la capitalul social al unei entităţi sau care să permită participarea efectivă la administrarea ori la controlul entităţii respective; în această categorie se includ şi relaţiile decurgând dintr-o convenţie încheiată în scopul participării la profitul realizat din desfăşurarea unei activităţi economice.

4.10.Investiţii imobiliare – achiziţionarea de clădiri şi terenuri, construirea de clădiri, precum şi investiţiile prin care se dobândesc un drept de uz sau de uzufruct asupra unui imobil ori teren, precum şi un drept de servitute, în scop de câştig sau folosinţă personală.

4.11.Operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa de capital – operaţiuni cu acţiuni sau alte titluri de natură participativă, cu excepţia celor prevăzute la pct. 4.13, cu obligaţiuni, alte titluri de credit şi instrumente financiare derivate, cu scadenţă iniţială, de regulă, mai mare de un an.

4.12.Operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa monetară – operaţiuni cu titluri de stat, certificate de depozit, instrumente financiare derivate, titluri de credit şi alte asemenea instrumente specifice pieţei monetare, cu scadenţă iniţială, de regulă, mai mică de un an.

4.13.Operaţiuni cu unităţi ale organismelor de plasament colectiv – operaţiuni cu titluri de natură participativă la fonduri de investiţii, fonduri mutuale sau la orice alte entităţi, constituite în scopul realizării de investiţii colective în:

a) instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa de capital;

b) instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa monetară;

c) alte active.

4.14.Active financiare – următoarele categorii de active:

a) numerar;

b) un instrument sau un înscris care conferă dreptul contractual de a încasa numerar sau de a primi alte instrumente financiare de la altă entitate;

c) un instrument sau un înscris care conferă dreptul contractual de a schimba instrumente financiare cu altă entitate, în condiţii ce sunt potenţial favorabile;

d) un instrument de capital al unei alte entităţi.

4.15.Piaţa valutară – piaţa pe care se efectuează operaţiuni de schimb valutar şi care cuprinde următoarele segmente:

a) piaţa valutară interbancară;

b) piaţa valutară a caselor de schimb valutar;

c) piaţa valutară a entităţilor care beneficiază de prevederi legale exprese.

4.15.Piaţa valutară este piaţa pe care se efectuează schimb valutar şi care cuprinde următoarele segmente:

a) piaţa valutară interbancară;

b) piaţa valutară a entităţilor autorizate să efectueze activităţi de schimb valutar.

modificat de
Regulament nr. 6/2012 – privind modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar, precum şi abrogarea Normei Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar din 9 mai 2012, M. Of. 341/2012;


Regulamentul 4/2005 … ANEXA Nr. 2

CATEGORII DE REZIDENŢI
care pot efectua operaţiuni în valută

Categoriile de rezidenţi şi situaţiile în care aceştia pot efectua operaţiuni în valută cu alţi rezidenţi sunt prezentate mai jos:

a) persoanele juridice care efectuează plăţi şi încasări nemijlocite decurgând din contracte de comerţ exterior şi prestări de servicii externe (export-import de bunuri şi servicii), pe baza contractelor de comision încheiate între comisionar şi comitent sau între comisionarul unui nerezident şi beneficiarul rezident, precum şi a contractelor de comerţ exterior respective;

b) persoanele juridice care efectuează nemijlocit plăţi şi încasări pe baza contractelor de subantrepriză decurgând din contracte de colaborare (cooperare) economică internaţională, contracte de export al unor obiective complexe şi al unor produse cu ciclu lung de fabricaţie;

c) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni care decurg din acte de comerţ derulate în porturi, în zonele din aeroporturi şi punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comerţ derulate pe parcurs extern în trenuri internaţionale, la bordul aeronavelor şi navelor;

d) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni stipulate de prevederi legale exprese;

e) persoanele fizice, pentru operaţiuni efectuate între acestea cu caracter ocazional;

f) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni nemijlocite ce decurg din organizarea şi/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul internaţional de mărfuri şi de persoane şi turismul internaţional;

g) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni nemijlocite decurgând din contracte externe de prelucrare în regim „lohn“, pe baza contractelor de colaborare, în măsura în care colaboratorii rezidenţi sunt nominalizaţi în autorizaţia de perfecţionare activă;

h) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni efectuate în străinătate;

i) persoane juridice şi alte entităţi, pentru plăţi efectuate către furnizorii şi subfurnizorii de bunuri şi servicii pentru produsele şi serviciile exportate.

i) persoanele juridice, pentru plăţile efectuate către furnizori şi subfurnizori, aferente bunurilor şi serviciilor care intră în componenţa produselor exportate, respectiv contribuie la realizarea serviciilor exportate.


Timp de 14 zile puteti evalua GRATUIT continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie