Prin Ordinul 479/2012, publicat in M. Of. 227/2012, a fost modificat Art 2 si Anexa 1 din Ordinul 1009/2007 privind procedurile de selectie a practicienilor in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Va prezentam modificarile produse in Ordinul 1009/2007 asa cum pot fi acestea vizualizate in Biblioteca online pentru informare juridica Legalis 2.0:


 Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


Ordin 1009/2007 …. Art. 2

(1) Practicienii în insolvenţă agreaţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se selectează de Comisia de selecţie a practicienilor în insolvenţă, denumită în continuare Comisia, desemnată prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

(2) Lista practicienilor în insolvenţă agreaţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, având în vedere următoarele criterii:

a) numărul de societăţi în insolvenţă, reorganizare sau lichidare din portofoliul ofertantului;

b) declaraţia pe propria răspundere în ceea ce priveşte numărul de personal calificat afectat procedurii, inclusiv practicieni în insolvenţă compatibili – la această declaraţie va fi ataşată câte o prezentare a fiecărei persoane şi dovada că are încheiat un contract de muncă, de colaborare sau că există un raport juridic cu ofertantul, pentru fiecare persoană în parte;

c) dotarea practicianului cu:

– computer;

– abonament la Buletinul Insolvenţei (acces pe pagina de internet sau în format hârtie);

– pagină de internet proprie;

– acces la internet;

– adresă de e-mail;

– imprimantă;

– telefon mobil;

– telefon fix;

– fax;

d) experienţa în colaborarea cu organele fiscale în zona pentru care şi-a depus documentaţia, rezultată din situaţia transmisă de organele fiscale şi prezentată de către Direcţia generală juridică din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în cadrul întrunirii Comisiei;

d) Abrogată;

e) gradul de acoperire a masei credale pentru toate cazurile din portofoliu;

f) gradul de acoperire a creanţelor fiscale cuprinse în masa credală pentru toate cazurile din portofoliu;

g) numărul de cazuri în care au fost aduse sume la masa credală ca urmare a anulării actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna drepturilor creditorilor, precum şi a unor transferuri cu caracter patrimonial, a unor operaţiuni comerciale încheiate de debitor şi a constituirii unor garanţii acordate de acesta, susceptibile a prejudicia drepturile creditorilor.

(3) Pentru contribuabilii care au creanţe fiscale mai mari sau egale cu 10.000.000 lei, Comisia va efectua o selecţie pentru desemnarea practicianului care va fi propus judecătorului-sindic de către organul fiscal, având în vedere următoarele criterii:

a) onorariul lunar solicitat de practician;

b) onorariul de succes solicitat de practician;

c) declaraţia pe propria răspundere privind numărul de personal calificat care va fi alocat pentru realizarea activităţilor legate de procedura insolvenţei la respectiva societate – la această declaraţie va fi ataşată câte o prezentare a fiecărei persoane şi dovada că are încheiat un contract de muncă, de colaborare sau că există un raport juridic cu ofertantul, pentru fiecare persoană în parte;

d) strategia de reorganizare şi/sau lichidare, cu program în timp;

e) colaborarea cu organele fiscale, rezultată din situaţia transmisă de organele fiscale şi prezentată de către Direcţia generală juridică din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în cadrul întrunirii Comisiei.

(4) Pentru contribuabilii care au creanţe fiscale mai mici de 10.000.000 lei, o comisie constituită prin decizie a directorului executiv, la nivelul Direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, a municipiului Bucureşti sau în cadrul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, va efectua o selecţie pentru desemnarea practicianului care va fi propus de organul fiscal, pe baza criteriilor stabilite la alin. (3).

modificat de
Ordin nr. 479/2012 – pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.009/2007 privind procedurile de selecţie a practicienilor în insolvenţă agreaţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală din 2 aprilie 2012, M. Of. 227/2012 ;


Ordinul 1009/2007 …. ANEXA Nr. 1 

CRITERII ŞI PUNCTAJE DE SELECŢIE

Pct. 1–1. Punctajele pentru criteriile de selecţie a practicienilor în insolvenţă agreaţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se vor acorda după cum urmează:

Criteriu Punctaj
Numărul de societăţi în insolvenţă, reorganizare sau lichidare din portofoliul ofertantului:  
– mai mult de 5 societăţi: +5 puncte
– 5 societăţi sau mai puţine: + câte un punct pentrufiecare societate
Declaraţie pe propria răspundere în ceea ce priveşte numărul de personal calificat afectat procedurii, inclusiv practicieni în insolvenţă compatibili – la această declaraţie va fi ataşată câte o prezentare a fiecărei persoane şi dovada că are încheiat un contract de muncă, de colaborare sau că există un raport juridic cu ofertantul, pentru fiecare persoană în parte:  
– mai mult de 5 persoane: +5 puncte
– mai puţin de 5 persoane: + câte un punct pentrufiecare persoană
Dotarea practicianului cu:  
– computer; +2 puncte
– abonament la Buletinul Insolvenţei (acces pe pagina de internet sau în format hârtie); +2 puncte
– pagină de internet proprie, +1 punct
– acces la internet; +3 puncte
– adresă de e-mail; +3 puncte
– imprimantă; +1 punct
– telefon mobil; +1 punct
– telefon fix; +1 punct
– fax. +1 punct
Experienţa în colaborarea cu organele fiscale, în zona pentru care a depus documentaţia:  
– fără probleme în colaborarea cu organele fiscale: +10 puncte
– cu probleme în colaborarea cu organele fiscale într-un dosar: -20 de puncte
– pentru fiecare dosar suplimentar: – maximum 5 puncte
Gradul de acoperire a masei credale (gradul de acoperire a masei credale va fi calculat pentru toate cazurile menţionate în situaţia prezentată):  
– mai mult de 91% +15 puncte
– între 71–90% +13 puncte
– între 51–70% +11 puncte
– între 31–50% +9 puncte
– între 21–30% +7 puncte
– între 11–20% +5 puncte
– între 5–10% +3 puncte
– sub 5% +0 puncte
Gradul de acoperire a creanţelor fiscale cuprinse în masa credală, pentru toate cazurile din portofoliu (gradul de acoperire a creanţelor fiscale va fi calculat pentru toate cazurile menţionate în situaţia prezentată):  
– mai mult de 91% +30 de puncte
– între 81–90% +27 de puncte
– între 71–80% +24 de puncte
– între 61–70% +21 de puncte
– între 51–60% +18 puncte
– între 41–50% +15 puncte
– între 31–40% +12 puncte
– între 21–30% +9 puncte
– între 11–20% +6 puncte
– între 5–10% +3 puncte
– sub 5% +0 puncte
Numărul de cazuri în care au fost aduse sume la masa credală ca urmare a anulării actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna drepturilor creditorilor, precum şi a unor transferuri cu caracter patrimonial, a unor operaţiuni comerciale încheiate de debitor şi a constituirii unor garanţii acordate de acesta, susceptibile a prejudicia drepturile creditorilor: + pentru fiecare caz2 puncte, dar nu maimult de 20 de puncte

2. Vor fi înscrişi în Lista practicienilor în insolvenţă agreaţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală practicienii care au obţinut un punctaj total mai mare sau egal cu 30 de puncte.

Pct. 2–1. Punctajele pentru desemnarea practicianului care va fi propus de organul fiscal se acordă după cum urmează:

  Criteriu Punctaj
Criterii financiare onorariul lunar:– cel mai mic onorariu lunar, exclusiv TVA– în ordine descrescătoare 25 de punctecu pas de scăderede 5 puncte
  onorariul de succes:– cel mai mic onorariu de succes aplicat procentual pentru sumele obţinute prin valorificarea bunurilor, exclusiv TVA 25 punctecu pas de scăderede 5 puncte
Criterii tehnice Declaraţie pe propria răspundere privind numărul de personal calificat care va fi alocat pentru realizarea activităţilor legate de procedura insolvenţei la respectiva societate – la această declaraţie va fi ataşată câte o prezentare a fiecărei persoane şi dovada că are încheiat un contract de muncă, de colaborare sau că există un raport juridic cu ofertantul, pentru fiecare persoană în parte, la respectiva societate:  
  – 5 persoane sau mai multe 15 puncte
  – 4 persoane 12 puncte
  – 3 persoane 9 puncte
  – 2 persoane 6 puncte
  – 1 persoană 3 puncte
   strategia de reorganizare şi/sau lichidare, cu program în timp:    
   cea mai avantajoasă strategie în ordine descrescătoare  25 de punctecu pas de scăderede 5 puncte

 

   Abrogată.    
    colaborarea cu organele fiscale: 

 

– colaborare bună

10 puncte

 

– colaborare defectuoasă

0 puncte

2. Organele fiscale nu vor accepta ca valoarea onorariului să fie mai mare decât valoarea creanţei fiscale stinse prin aplicarea prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările ulterioare.

3. Va fi declarat câştigător ofertantul a cărui ofertă a fost punctată cu cel mai mare punctaj


Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie