Camera Consultantilor Fiscali a publicat Hotararea 5/2012 privind Programul de pregătire profesionala continuă aferent anului 2012 in M. Of. 152/2012.

Va prezentam in continuare Regulamentul, anexa a Hotararii 5/2012:


PROGRAMUL

de pregătire profesională continuă aferent anului 2012

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

1. Camera Consultanţilor Fiscali elaborează Programul de pregătire profesională continuă aferent anului 2012, în conformitate cu prevederile Normelor privind pregătirea profesională continuă a consultanţilor fiscali, aprobate prin Hotărârea Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 7/2007, cu modificările ulterioare.

2. Programul de pregătire profesională continuă aferent anului 2012 se adresează tuturor membrilor Camerei Consultanţilor Fiscali.

3. Pregătirea profesională continuă este un drept şi în acelaşi timp o obligaţie a membrilor Camerei Consultanţilor Fiscali în ceea ce priveşte actualizarea cunoştinţelor şi formarea eficientă, cu garantarea calităţii serviciilor prestate către clienţi. Totodată, pregătirea profesională continuă este o exigenţă impusă prin Codul privind conduita etică şi profesională în domeniul consultanţei fiscale, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 3/2007.

4. Programul de pregătire profesională continuă aferent anului 2012 se va desfăşura sub 3 forme:

– curs în sistem e-learning;

– seminar online;

– seminar în sălile de curs (aspecte practice).

5. Programul de pregătire profesională continuă aferent anului 2012 prevede pentru consultanţii fiscali activi un număr de 30 de ore de pregătire profesională, din care 20 de ore gratuite şi 10 ore cu plată, iar pentru consultanţii fiscali inactivi un număr de 15 ore de pregătire profesională, din care 10 ore gratuite şi 5 ore cu plată.

6. În cadrul Programului de pregătire profesională continuă, atât consultanţii fiscali activi, cât şi consultanţii fiscali inactivi, trebuie să efectueze mai întâi cursurile de pregătire profesională cu plată, după care urmează să efectueze cursurile de pregătire profesională gratuite.

7. Pentru anul 2012, taxa de participare la cursurile de pregătire profesională cu plată este de 200 lei, în cazul consultanţilor fiscali activi şi respectiv 100 lei, în cazul consultanţilor fiscali inactivi.

8. Programul de pregătire profesională continuă aferent anului 2012 nu este obligatoriu în anul în care consultanţii fiscali au susţinut examenul pentru atribuirea calităţii de consultant fiscal.

9. În situaţia în care consultanţii fiscali au efectuat ore de pregătire profesională în anul în care au susţinut examenul pentru atribuirea acestei calităţi, aceste ore se vor include în numărul de ore de pregătire profesională aferente anului următor.

10. Fiecare participare a consultanţilor fiscali la seminarii, conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale, pe teme fiscale sau pe probleme legate de profesia de consultant fiscal, va fi echivalată cu 5 ore de pregătire profesională, care vor fi incluse în limita orelor de pregătire prevăzute pentru anul 2012.

11. Participarea la seminare, conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale, pe teme fiscale sau pe probleme legate de profesia de consultant fiscal va fi justificată pe baza unui document care să ateste acest fapt, eliberat de organizatori.

12. Pentru consultanţii fiscali care au şi calitatea de lectori în cadrul Programului de pregătire profesională continuă aferent anului 2012, organizat de Camera Consultanţilor Fiscali, orele de curs efectuate se vor recunoaşte ca ore de pregătire profesională în limita orelor de pregătire prevăzute pentru anul 2012.

13. Consultanţii fiscali care publică articole în revista Camerei Consultanţilor Fiscali pot solicita, pentru fiecare articol publicat, recunoaşterea a 5 ore de pregătire profesională, în limita orelor de pregătire profesională prevăzute pentru anul 2012.

14. Consultanţii fiscali care au absolvit într-un an calendaristic cursuri organizate de Ministerul Finanţelor Publice, de asociaţiile profesionale sau societăţile de profil din ţară, în baza acordurilor încheiate de Camera Consultanţilor Fiscali cu acestea, pot solicita includerea numărului de ore efectuate în limita orelor de pregătire profesională prevăzute pentru anul 2012.

CAPITOLUL II

Organizarea şi desfăşurarea Programului de pregătire profesională continuă în sistem e-learning, aferent anului 2012

1. Pentru anul 2012, Programul de pregătire profesională continuă în sistem e-learning se desfăşoară numai sub formă de cursuri potrivit temelor cuprinse în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul program.

2. Cursurile care vor completa tematica Programului de pregătire profesională continuă în sistem e-learning în anul 2012 vor fi anunţate în timp util pe site-ul Camerei Consultanţilor Fiscali.

3. Echivalarea unui curs e-learning accesat de către consultantul fiscal va fi inclusă numai o singură dată în numărul de ore de pregătire profesională aferent anului 2012, indiferent de câte ori consultantul fiscal accesează cursul respectiv.

4. Participarea la cursurile de pregătire profesională în sistem e-learning este evidenţiată în aplicaţia Camerei Consultanţilor Fiscali privind evidenţa orelor de pregătire profesională.

5. În anul 2012 cursurile de pregătire profesională în sistem e-learning pot fi accesate numai de către consultanţii fiscali care şi-au achitat la zi taxele aferente cursurilor de pregătire profesională.

CAPITOLUL III

Organizarea şi desfăşurarea Programului de pregătire profesională continuă sub formă de seminar online, aferent anului 2012

1. Seminarele online care vor completa tematica Programului de pregătire profesională continuă aferent anului 2012 vor fi anunţate în timp util pe site-ul Camerei Consultanţilor Fiscali.

2. Seminariile vor putea fi urmărite în direct, online – audio şi video – pe site-ul Camerei Consultanţilor Fiscali: www.ccfiscali.ro.

3. Accesul la transmisia în direct va fi posibil în baza unui cod unic de acces pe care îl va primi pe adresa de e-mail fiecare participant, împreună cu o serie de instrucţiuni de vizionare, cu două zile înainte de desfăşurarea seminarului.

CAPITOLUL IV

Organizarea şi desfăşurarea Programului de pregătire profesională continuă în sistem de seminare în sălile de curs, aferent anului 2012

1. Programul de pregătire profesională continuă a consultanţilor fiscali, aferent anului 2012, în sistem de seminare în sălile de curs este structurat pe module de pregătire, aşa cum rezultă din anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul program.

2. Organizarea şi desfăşurarea acţiunilor în cadrul Programului de pregătire profesională continuă aferent anului 2012 se realizează în 7 centre zonale, respectiv: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

3. Fiecare acţiune organizată cuprinde mai multe module, totalizând 15 ore de pregătire profesională. Calendarul acţiunilor de pregătire profesională continuă a consultanţilor fiscali pe anul 2012 – seminare în săli de curs este prezentată în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul program.

4. Înscrierea consultanţilor fiscali la una dintre acţiunile cuprinse în Programul de pregătire profesională continuă în sistem de seminar în sălile de curs se face direct pe site-ul Camerei Consultanţilor Fiscali sau prin transmiterea unei cereri de înscriere la Direcţia de învăţământ a Camerei Consultanţilor Fiscali, prin poştă, fax sau e-mail, cu cel puţin 15 zile înaintea organizării acţiunii. Orice situaţie de anulare a înscrierilor la seminare trebuie să fie efectuată cu cel puţin 5 zile înainte de data de începere a seminarelor. În situaţia în care consultanţii fiscali se înregistrează la acţiunile Programului de pregătire profesională continuă aferent anului 2012, dar absentează de la acestea, fără să anunţe în prealabil, vor fi obligaţi să suporte 50% din taxa aferentă cursurilor de pregătire profesională cu plată.

5. Structura acţiunilor prevăzute în Programul de pregătire profesională continuă aferent anului 2012 va putea fi modificată în cursul derulării acestuia în funcţie de necesităţile apărute. Orice schimbare în Programul de pregătire profesională continuă aferent anului 2012 va fi anunţată în timp util pe site-ul Camerei Consultanţilor Fiscali.

6. Acţiunile de pregătire profesională la care numărul de înscrişi este sub 50 vor fi reprogramate. Numărul membrilor înscrişi va fi analizat cu 3 zile înainte de perioada de desfăşurare a seminarelor.

7. Membrii Camerei Consultanţilor Fiscali pot opta să participe la acţiunile cuprinse în Programul de pregătire profesională continuă aferent anului 2012, în oricare din centrele zonale programate.

8. Participarea la cursurile de pregătire profesională va fi consemnată într-un catalog de prezenţă, care va conţine semnătura participantului, precum şi cea a lectorului.

9. Direcţia de învăţământ va ţine evidenţa orelor de pregătire profesională, pe fiecare membru, pe centrele de pregătire şi pe judeţele de reşedinţă ale consultanţilor fiscali.

ANEXA Nr. 1 la program

PROGRAM de pregătire profesională continuă în sistem e-learning, aferent anului 2012

Specificare Tema *) Forma de pregătire Echivalent număr de ore
Modul E-learning I

(ME I)

Înregistrare fiscală Curs 2
Modul E-learning II

(ME II)

Conduita şi etica profesională a consultanţilor fiscali Curs 4
Modul E-learning III

(ME III)

Preţuri de transfer Curs 6
Modul E-learning IV

(ME IV)

Contribuţii Curs 5
Modul E-learning V

(ME V)

Colectarea creanţelor fiscale Curs 6
Modul E-learning VI

(ME VI)

TVA – locul prestării Curs 4
Modul E-learning VII

(ME VII)

Accize Curs 6
Modul E-learning VIII

(ME VIII)

Inspecţie fiscală Curs 4
Modul E-learning IX

(ME IX)

Sediul stabil/Sediul permanent Curs 5
Modul E-learning X

(ME X)

Vămuirea mărfurilor Curs 4
Modul E-learning XI

(ME XI)

Impozitul cu reţinere la sursă Curs 5
Modul E-learning XII

(ME XII)

Procedura de contestare a actelor administrativ-fiscale

Executarea creanţelor bugetare

Curs 6
Modul E-learning XIII

(ME XIII)

Impozite şi taxe locale Curs 5
Modul E-learning XIV

(ME XIV)

Impozitul pe profit Curs 6
Modul E-learning XV

(ME XV)

Expertiza fiscală – responsabilitatea consultanţilor fiscali Curs 4

ANEXA Nr. 2

la program

PROGRAM de pregătire profesională continuă în sistem de seminare în sălile de curs *) , aferent anului 2012

Specificare Tema Forma de pregătire Nr. de ore
Modul I

(MI)

Impozitul pe profit Seminar

(aspecte practice)

3
Modul II

(MII)

Impozitul pe venit Seminar

(aspecte practice)

3
Modul III

(MIII)

Contribuţii sociale Seminar

(aspecte practice)

2
Modul IV

(MIV)

Drept fiscal

Expertize fiscale

Seminar

(aspecte practice)

4
Modul V

(MV)

Procedura de contestare a actelor administrativ-fiscale

Executarea creanţelor bugetare

Seminar

(aspecte practice)

3
Modul VI

(MVI)

Procedură fiscală Seminar

(aspecte practice)

4
Modul VII

(MVII)

Inspecţie fiscală Seminar

(aspecte practice)

2
Modul VIII

(MVIII)

Accize şi alte taxe speciale Seminar

(aspecte practice)

3
Modul IX

(MIX)

Reglementări contabile Seminar

(aspecte practice)

3
Modul X

(MX)

Metode alternative de soluţionare a conflictelor: medierea şi arbitrajul Seminar

(aspecte practice)

3
Modul XI

(MXI)

Taxe vamale Seminar

(aspecte practice)

3
Modul XII

(MXII)

Preţuri de transfer Seminar

(aspecte practice)

3
Modul XIII

(MXIII)

Prevenirea şi combaterea spălării banilor Seminar

(aspecte practice)

2
Modul XIV

(MXIV)

Taxa pe valoarea adăugată Seminar

(aspecte practice)

4
Modul XV

(MXV)

Impozitul pe veniturile nerezidenţilor Seminar

(aspecte practice)

3

ANEXA Nr. 3  la program

CALENDARUL acţiunilor de pregătire profesională continuă a consultanţilor fiscali pe anul 2012 – seminare în săli de curs

Centrul de pregătire Module de pregătire profesională Perioada de desfăşurare
Bucureşti MI, MII, MIII, MIV, MV 30 martie–1 aprilie

14–16 septembrie

MVI, MVII, MVIII, MIX, MX 8–9 iunie

5–7 octombrie

MXI, MXII, MXIII, MXIV, MXV 4–6 mai

2–4 noiembrie

Braşov MI, MII, MIII, MIV, MV 4–6 mai
Cluj-Napoca MI, MII, MIII, MIV, MV 18–20 mai
MXI, MXII, MXIII, MXIV, MXV 28–30 septembrie
Constanţa MVI, MVII, MVIII, MIX, MX 15–17 iunie
MXI, MXII, MXIII, MXIV, MXV 7–9 septembrie
Craiova MXI, MXII, MXIII, MXIV, MXV 11–13 mai
Iaşi MVI, MVII, MVIII, MIX, MX 18–20 mai
MI, MII, MIII, MIV, MV 5–7 octombrie
Timişoara MXI, MXII, MXIII, MXIV, MXV 8–9 iunie
MVI, MVII, MVIII, MIX, MX 19–21 octombrie