A fost modificat Art. 50 din Normele metodologice de aplicare a de prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Actul modificator: HG 817/2011 publicata in M. Of. 586/2011.

Va prezentam forma consolidata/actualizata a articolului care a suferit modificari, asa cum poate fi acesta vizualizat in Biblioteca Legislativa Online Legalis 2.0:


 Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie


HG 50/2011 ….. Norme Metodologice …. Art. 50

(1) Pentru locuinţele aflate în proprietatea familiilor, respectiv persoanelor singure beneficiare de ajutor social, asigurarea obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor se plăteşte de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, cu respectarea Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 5/2009, cu modificările ulterioare.

(2) Plata primelor de asigurare se face de către Agenţia, Naţională de Prestaţii Sociale direct în contul Societăţii Comerciale «Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale» – S.A., denumită în continuare PAID, care, pe baza listei cuprinzând persoanele beneficiare de ajutor social, va emite poliţele de asigurare aferente acestora.

(3) Prima de asigurare se deduce din suma cuvenită ca ajutor social. Suma dedusă nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social. În situaţia în care din prima plată a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrală reprezentând prima de asigurare, deducerea se reportează şi asupra drepturilor ulterioare, până la concurenţa valorii integrale a primei de asigurare.

(4) Primele cuvenite pentru sumele asigurate sunt echivalentul în lei, la cursul Băncii Naţionale a României valabil la data efectuării plăţii, a 10 euro, respectiv 20 euro, conform Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată.

(5) Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale virează în contul PAID sumele aferente plăţii primelor de asigurare calculate, în lei, la cursul valutar stabilit de Banca Naţională a României pentru ziua în care Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale realizează fundamentarea de credite bugetare. Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor este valabil pe o perioadă de 12 luni, cu începere de la ora 0,00 a zilei următoare celei în care Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale virează sumele în contul PAID.

(6) Diferenţa de curs valutar dintre cursul valabil la data fundamentării creditelor bugetare şi cel valabil la data efectuării plăţii se regularizează cu PAID în termen de 30 de zile de la data viramentului prevăzut la alin. (5).

(7) Pentru plata asigurării obligatorii a locuinţei, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale încheie cu PAID un protocol în care vor fi stabilite obligaţiile părţilor, precum şi modalitatea în care se realizează regularizările pentru diferenţele de curs valutar.

(8) Pentru plata sumelor reprezentând primele de asigurare a locuinţei pentru beneficiarii de ajutor social aflaţi în plată, deschiderile de credite bugetare lunare cu titlu de ajutor social se majorează, în luna în care se achită contravaloarea primelor de asigurare a locuinţei, cu suma reprezentând diferenţa dintre valoarea totală a primelor de asigurare a locuinţei şi totalul sumelor reprezentând o treime din ajutoarele sociale legal cuvenite.

(9) Diferenţa de sume prevăzută la alin. (6) şi (8) se recuperează de la beneficiarii dreptului de ajutor social în condiţiile alin. (3).

(10) În situaţia în care dreptul la ajutorul social încetează înainte de recuperarea integrală a sumelor reprezentând prima de asigurare, familia, respectiv persoana singură care a beneficiat de ajutorul social au obligaţia de a achita agenţiei teritoriale diferenţa rămasă în termen de maximum 3 luni de la încetarea dreptului.

modificat de
Hotărâre nr. 817/2011 – pentru modificarea art. 50 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011 din 10 august 2011, M. Of. 586/2011 ;


Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie