In M. Of. 330/2011 a fost publicata Hotararea 462/2011 pentru modificarea pct. 182.5 din Normele metodologice de aplicare a titlului VII „Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv“ din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.095/2005.

Va prezentam in continuare punctul 182.5 in versiunea consolidata/actualizata, asa cum poate fi acesta vizualizat in Biblioteca Legislativa online Legalis 2.0:


 Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie 


HOTĂRÂRE Nr. 1.095/2005 ….. Norme metodologice…. pentru Art. 18 din titlul VII al legii (legea 247/2005) ….. :

” ……  182.1. După primirea cererilor însoţite de documentele prevăzute de prezentele norme metodologice, Direcţia pentru acordarea despăgubirilor în numerar le va analiza şi, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege, vicepreşedintele care coordonează această direcţie va dispune:

a) emiterea unui titlu şi plata despăgubirilor băneşti în numerar către persoana/persoanele îndreptăţită/îndreptăţite, în termen de 15 zile de la existenţa disponibilităţilor financiare, dacă persoana îndreptăţită a optat exclusiv pentru această măsură, în conformitate cu prevederile art. 182 lit. a) din lege;

b) realizarea conversiei în acţiuni, instructând depozitarul central al acţiunilor Fondului «Proprietatea» să înregistreze persoana îndreptăţită în registrul acţionarilor în conformitate cu prevederile art. 182 lit. b) din lege;

c) emiterea unui titlu de plată şi a unuia de conversie în situaţia în care persoana îndreptăţită optează pentru primirea de despăgubiri în numerar şi acţiuni la Fondul «Proprietatea» în conformitate cu prevederile art. 182 lit. c) din lege.

182.2. În situaţia în care documentaţia este incompletă, Direcţia va solicita completarea acesteia, urmând ca cererea să fie soluţionată după depunerea de către persoana îndreptăţită a actelor solicitate. Data de referinţă pentru aplicarea pct. 182.4 din prezentele norme metodologice va fi data completării dosarului.

182.3. În cazul prevăzut la art. 182 lit. b) şi c), Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor va înainta un exemplar al titlului de conversie, însoţit de o adresă către depozitarul central, adresă în care se va preciza numărul de acţiuni cuvenit titularului/titularilor dreptului la despăgubire, în vederea înregistrării persoanei despăgubite în registrul acţionărilor Fondului «Proprietatea».

182.4. În vederea acordării despăgubirilor băneşti şi/sau în acţiuni, Direcţia pentru acordarea despăgubirilor în numerar din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor va emite titlurile de plată şi, respectiv, de conversie în ordinea înregistrării cererilor de opţiune a persoanelor îndreptăţite a primi despăgubiri, cereri însoţite de toate documentele necesare, prevăzute de prezentele norme metodologice la art. 181.

182.5. Prin derogare de la prevederile pct. 182.4, în cazuri excepţionale, temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin înscrisuri), Direcţia pentru acordarea despăgubirilor în numerar din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor va putea emite cu prioritate titluri de plată şi/sau titluri de conversie.

182.5. Prin excepţie de la prevederile pct. 182.4, în cazuri excepţionale, temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc., dovedite prin înscrisuri, distorsionarea pieţei în ceea ce priveşte tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, prin scăderea preţului de piaţă al acestora, de natură a pune în pericol procesul de despăgubire), Direcţia pentru acordarea despăgubirilor în numerar din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor va putea emite cu prioritate titluri de plată şi/sau titluri de conversie.


modificat de
Hotărâre nr. 128/2008 – privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a titlului VII „Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv“ din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.095/2005 din 6 februarie 2008, M. Of. 112/2008 ;


 Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie