Anexele 1, 2, 3 si 4 din Ordinul 986/2008 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule, au fost modificate de Ordinul 1957/2011 publicat in M. Of. 265/2011.

In fapt Anexele reprezinta:

Anexa 1 – PROCEDURĂ/2008 privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule

Anexa 2 – REFERATde calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule

Anexa 3 – DECIZIEde calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule

Anexa 4 – DECIZIEde calcul al taxei pe poluare pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing

Va prezentam in continuare Anexa 1 in forma sa consolidata/actualizata asa cum poate fi aceasta vizualizata in Biblioteca juridico-ecnomica online Legalis 2.0. Celelalte anexe dar si intreg Ordinul 986/2008 pot fi vizualizate prin creearea unui cont de testare, timp de 14 zile, a Bibliotecii online Legalis 2.0.

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie

„Ordinul 986/2008 …. Anexa 1

PROCEDURĂ/2008

privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule

CAPITOLUL I
Cadru general
1.1. Taxa pe poluare pentru autovehicule, reglementată de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi de Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 686/2008, denumite în continuare ordonanţă, respectiv norme metodologice, se calculează de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

1.2. Organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală este definit la art. 3 alin. (1) din normele metodologice.

1.3. Organul fiscal competent stabileşte taxa pe poluare pentru următoarele situaţii reglementate de ordonanţă:

a) ca urmare a solicitării persoanei fizice sau juridice care intenţionează să efectueze prima înmatriculare a unui autovehicul în România sau să repună în circulaţie un autovehicul după încetarea exceptării sau scutirii;

a) ca urmare a solicitării persoanei fizice sau juridice care intenţionează să efectueze prima înmatriculare a unui autovehicul în România, să repună în circulaţie un autovehicul după încetarea exceptării ori scutirii sau să reintroducă în parcul auto naţional un autoturism scos din parcul auto naţional pentru care s-a restituit ultimului proprietar valoarea reziduală a taxei;

b) pentru restituirea sumelor reprezentând valoarea reziduală a taxei pe poluare plătite;

c) pentru restituirea sumelor reprezentând diferenţa dintre taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule şi taxa pe poluare pentru autovehicule;

d) pentru restituirea sumelor reprezentând diferenţe de taxă pe poluare rezultate în urma contestării taxei pe poluare.

1.4. Calcularea taxei pe poluare se face cu ajutorul aplicaţiei informatice-suport realizate şi implementate de Direcţia generală de tehnologia informaţiei.

CAPITOLUL II
Stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule la prima înmatriculare în România, la repunerea în circulaţie a unui autovehicul după încetarea exceptării ori scutirii sau la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autoturism scos din parcul auto naţional

2.1. Persoana fizică sau juridică, care intenţionează să efectueze înmatricularea autovehiculului, depune la organul fiscal competent o cerere însoţită de documentele prevăzute la art. 3 alin. (2) din normele metodologice, în copie şi original. Documentele în original se restituie contribuabilului după verificarea conformităţii şi înscrierea vizei „conform cu originalul“ pe copiile care rămân la organul fiscal.

2.2. Pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, modelul documentului care conţine elementele necesare calculului taxei pe poluare şi care se depune la organul fiscal în condiţiile art. 3 alin. (4) din normele metodologice este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură.

2.21. Documentul privind autovehiculele în leasing, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură, se completează cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi se depune la organul fiscal competent în format electronic, însoţit de formularul editat. Programul de asistenţă este pus la dispoziţia persoanelor impozabile, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe serverul de web al Agenţiei de Administrare Fiscală, de la adresa www.mfinante.ro/portal ANAF.

2.3. La depunerea cererii, organul fiscal competent va comunica solicitantului data la care se poate prezenta pentru ridicarea deciziei de calcul al taxei pe poluare, emisă în condiţiile prezentului capitol.

2.4. De la registratură, cererea însoţită de documentele depuse se repartizează Compartimentului registru contribuabili, declaraţii fiscale şi bilanţuri, denumit în continuare compartiment de specialitate, care înregistrează cererile într-o evidenţă specială, organizată potrivit anexei nr. 2 la prezenta procedură.

2.5. Compartimentul de specialitate, pe baza documentelor depuse de contribuabil şi a elementelor prevăzute de ordonanţă şi de normele metodologice, procedează la calcularea taxei pe poluare şi întocmeşte Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.

2.6. Valoarea în lei a taxei de poluare se determină pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

2.7. Pe baza referatului, compartimentul de specialitate întocmeşte proiectul Deciziei de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, cod MEF 14.13.02.50, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.

2.8. Decizia de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule se întocmeşte în două exemplare, se verifică şi se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi se înaintează, împreună cu documentaţia şi cu referatul, spre aprobare conducătorului unităţii fiscale.

2.9. Decizia de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule emisă este decizie sub rezerva verificării ulterioare, potrivit art. 90 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

2.10. Un exemplar al deciziei de calcul se comunică contribuabilului, în maximum două zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete, în conformitate cu prevederile art. 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar al doilea exemplar se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

2.11. Prin excepţie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, decizia de calcul al taxei pe poluare se comunică în maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete.

2.12. Taxa pe poluare calculată de organul fiscal prin decizia comunicată contribuabilului se achită în condiţiile prevăzute de art. 3 alin. (5) din normele metodologice, iar dovada plăţii taxei se prezintă autorităţii competente pentru înmatricularea autovehiculului sau pentru repunerea în circulaţie a autovehiculului după încetarea exceptării sau scutirii.

„2.12. Taxa pe poluare calculată de organul fiscal prin decizia comunicată contribuabilului se achită în condiţiile prevăzute de art. 3 alin. (5) din normele metodologice, iar dovada plăţii taxei se prezintă autorităţii competente pentru înmatricularea autovehiculului, pentru repunerea în circulaţie a autovehiculului după încetarea exceptării ori scutirii sau pentru reintroducerea în parcul auto naţional a unui autoturism scos din parcul auto naţional, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit ultimului proprietar valoarea reziduală a taxei.

CAPITOLUL III
Stabilirea sumelor reprezentând valoarea reziduală a taxei pe poluare

3.1. În vederea restituirii sumelor reprezentând valoarea reziduală a taxei pe poluare, în condiţiile prevăzute de art. 7 din normele metodologice, la solicitarea compartimentului cu atribuţii în domeniul colectării creanţelor fiscale, însoţită de documentaţia depusă de contribuabil, compartimentul de specialitate procedează la calcularea taxei pe poluare care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional, pe baza elementelor de calcul prevăzute de ordonanţă şi de normele metodologice.

3.2. Pentru stabilirea valorii reziduale a taxei pe poluare, compartimentul de specialitate întocmeşte Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.

3.3. Referatul se întocmeşte în două exemplare, se verifică şi se vizează de şeful compartimentului de specialitate şi se înaintează, împreună cu documentaţia, spre aprobare directorului executiv adjunct coordonator/şefului administraţiei adjunct coordonator, după caz.

3.4. În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării de către compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului de calcul aprobat se transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul colectării creanţelor fiscale, în vederea compensării şi/sau restituirii, în conformitate cu prevederile art. 116 şi 117 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar al doilea exemplar rămâne la compartimentul de specialitate în vederea arhivării.

3.5. Compartimentul cu atribuţii în domeniul colectării creanţelor fiscale întocmeşte decizia de restituire a sumelor reprezentând valoarea reziduală a taxei pe poluare, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare. Procedura de restituire a sumelor reprezentând valoarea reziduală a taxei pe poluare este prevăzută la art. 6 alin. (6)–(14) din normele metodologice.

CAPITOLUL IV
Stabilirea sumei reprezentând diferenţa dintre taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule şi taxa pe poluare pentru autovehicule

4.1. În vederea restituirii sumelor reprezentând diferenţa dintre taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule plătită în perioada 1 ianuarie 2007–30 iunie 2008 şi taxa pe poluare pentru autovehicule, rezultată din aplicarea prevederilor ordonanţei, la solicitarea compartimentului cu atribuţii în domeniul colectării creanţelor fiscale, însoţită de documentaţia depusă de contribuabil, compartimentul de specialitate procedează la calcularea taxei pe poluare.

4.2. Pe baza elementelor de calcul prevăzute de ordonanţă şi de normele metodologice, compartimentul de specialitate stabileşte taxa şi întocmeşte Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.

4.3. Referatul se întocmeşte în două exemplare, se verifică şi se vizează de şeful compartimentului de specialitate şi se înaintează, împreună cu documentaţia, spre aprobare directorului executiv adjunct coordonator/şefului administraţiei adjunct coordonator, după caz.

4.4. În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării de către compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului aprobat se transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul colectării creanţelor fiscale, în vederea calculării diferenţei dintre taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule achitată de contribuabil şi taxa pe poluare stabilită de compartimentul de specialitate, prin referat. Al doilea exemplar al referatului de calcul rămâne la compartimentul de specialitate în vederea arhivării.

4.5. Compartimentul cu atribuţii în domeniul colectării creanţelor fiscale întocmeşte decizia de restituire a diferenţei dintre taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule achitată de contribuabil şi taxa pe poluare stabilită potrivit dispoziţiilor legale în vigoare. Procedura de restituire a diferenţei este prevăzută la art. 6 din normele metodologice.

CAPITOLUL V
Stabilirea sumelor reprezentând diferenţe de taxă pe poluare rezultate în urma contestării taxei pe poluare

5.1. În vederea restituirii diferenţei de taxă rezultate în urma contestării taxei pe poluare, în condiţiile art. 5 şi 8 din normele metodologice, la solicitarea compartimentului cu atribuţii în domeniul colectării creanţelor fiscale, însoţită de documentaţia depusă de contribuabil, compartimentul de specialitate procedează la recalcularea sumei de plată reprezentând taxa şi întocmeşte Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.

5.2. Referatul se întocmeşte în două exemplare, se verifică şi se vizează de şeful compartimentului de specialitate şi se înaintează, împreună cu documentaţia, spre aprobare directorului executiv adjunct coordonator/şefului administraţiei adjunct coordonator, după caz.

5.3. În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării de către compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului se transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul colectării creanţelor fiscale, în vederea calculării diferenţei dintre taxa pe poluare plătită cu ocazia înmatriculării şi taxa pe poluare recalculată de compartimentul de specialitate ca urmare a contestării, stabilită prin referat, iar al doilea exemplar rămâne la compartimentul de specialitate în vederea arhivării.

5.4. Compartimentul cu atribuţii în domeniul colectării creanţelor fiscale întocmeşte decizia de restituire a diferenţei de taxă pe poluare rezultate în urma contestării taxei pe poluare, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare. Procedura de restituire a diferenţei este prevăzută la art. 6 alin. (6)–(14) din normele metodologice.

CAPITOLUL VI
Dispoziţii finale

Dosarele întocmite pentru soluţionarea solicitărilor contribuabililor, întocmite potrivit prevederilor cap. II–cap. V se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului, după caz.

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie