Publicat in M . Of. 244/2011, Ordinul 1932/2011 modifica Anexa 8 (INSTRUCTIUNI de completare a formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“, cod 14.13.01.99/bs) din Ordinul 101/2008.

Prezentam Anexa 8 din Ordinul 101/2008 in versiunea actualizata/consolidata asa cum poate fi aceasta vizualizata in Biblioteca juridico-economica online Legalis 2.0:

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie

„Ordinul 101/2008 …  Anexa 8

INSTRUCŢIUNI
de completare a formularului 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat“, cod 14.13.01.99/bs

I. Depunerea declaraţiei

Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat se completează şi se depune de către contribuabilii cărora le revin, potrivit legislaţiei în vigoare, obligaţiile declarative şi de plată pentru impozitele, taxele şi contribuţiile cuprinse în Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin.

1. Termenul de depunere a declaraţiei:

– până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, potrivit pct. 1.1 şi 1.2;

– la alte termene, astfel cum este prevăzut pentru obligaţiile de plată menţionate la pct. 1.3.

1.1. Lunar, pentru obligaţiile de plată reprezentând:

a) impozit reţinut la sursă, conform legislaţiei specifice privind impozitul pe venitul persoanelor fizice: impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor sociale nu revine plătitorului de venit, impozit pe veniturile din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, impozit pe veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, pentru care obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor sociale nu revine plătitorului de venit, impozit pe veniturile din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie, impozit pe veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice, impozit pe veniturile din dobânzi, impozit pe câştigul din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi din orice alte operaţiuni de acest gen, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, impozit pe veniturile din premii şi din jocuri de noroc, impozit pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, impozit pe veniturile din activităţi agricole, impozit pe veniturile din alte surse, datorat de persoanele fizice;

b) accize, cu excepţia situaţiilor prevăzute la pct. 1.3;

c) impozit la ţiţeiul din producţia internă;

d) impozit pe dividende distribuite persoanelor juridice;

e) impozit pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi, persoane fizice/juridice, conform titlului V din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sau conform convenţiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state;

f) vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate, conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

g) taxa anuală de autorizare a jocurilor de noroc, regularizată periodic, în funcţie de realizări;

g) taxa anuală de autorizare a jocurilor de noroc, regularizată periodic, în funcţie de realizări; taxa de acces pentru jocurile de noroc;

h) contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate, prevăzute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.

1.2. Trimestrial, pentru obligaţiile de plată reprezentând:

a) plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit anual, datorate de societăţi comerciale bancare, persoane juridice române, şi de sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine;

b) impozit pe profit datorat de persoane juridice române, altele decât cele prevăzute la lit. a);

c) impozit pe profit din asociere datorat de persoane fizice;

d) impozit pe profit datorat de persoane juridice străine, altele decât cele prevăzute la lit. a): impozit pe profit datorat de persoane juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România, impozit pe profit din asocieri fără personalitate juridică, impozit pe profit datorat de persoane juridice străine care vând/cesionează proprietăţi imobiliare situate în România sau titluri de participare deţinute la o persoană juridică română, conform art. 13 lit. b), c) şi d) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;

e) impozit pe veniturile microîntreprinderilor;

f) impozit pe veniturile persoanelor fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică microîntreprindere, care nu generează o persoană juridică;

g) redevenţe miniere şi petroliere;

h) facilităţile fiscale prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

1.3. Alte termene:

a) până la data de 25 decembrie inclusiv a anului în curs pentru anul următor, pentru obligaţiile de plată reprezentând taxa pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, cuprinsă la poziţia 25 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin;

b) până la termenul de plată prevăzut de lege, pentru următoarele obligaţii de plată: impozit pe veniturile din dobânzi, în cazul împrumuturilor acordate pe baza contractelor civile; impozit pe câştigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale; impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice; vărsăminte din profitul net al regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale;

b) până la termenul de plată prevăzut de lege, pentru următoarele obligaţii de plată: impozit pe veniturile din dobânzi, în cazul împrumuturilor acordate pe baza contractelor civile; impozit pe câştigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale; impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice; vărsăminte din profitul net al regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale; taxe pentru organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc;

c) până la termenul prevăzut la art. 206 52 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru accizele datorate de operatorii economici, în situaţiile prevăzute la art. 2067 alin. (1) lit. b) şi c), alin. (7), (8) şi (9) din aceeaşi lege.

2. Organul fiscal competent

Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii.

3. Modul de depunere

Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat se completează cu ajutorul programului de asistenţă.

Formularul se depune în format hârtie, semnat şi ştampilat conform legii, cu codificarea informaţiei prin cod de bare sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

II. Completarea declaraţiei

1. Perioada de raportare

În rubrica „Luna“ se înscrie cu cifre arabe numărul lunii la care se referă obligaţia sau numărul ultimei luni a perioadei de raportare, după caz (de exemplu: 1 pentru luna ianuarie sau 3 pentru trimestrul I).

Anul pentru care se completează declaraţia se înscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2011).

2. Secţiunea A „Date de identificare a plătitorului“

În caseta „Cod de identificare fiscală“ se completează codul de identificare fiscală atribuit contribuabilului, conform legii, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

În cazul asocierilor fără personalitate juridică pentru care, potrivit legii, există obligaţia înregistrării fiscale se completează codul de înregistrare fiscală atribuit asocierii, conform legii.

În cazul asocierilor fără personalitate juridică pentru care, potrivit legii, nu există obligaţia înregistrării fiscale se completează codul de identificare fiscală al persoanei desemnate, care îndeplineşte, potrivit legii, obligaţiile declarative ale asociaţilor.

În situaţia în care declaraţia se completează de către împuternicit/reprezentant fiscal, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală atribuit de organul fiscal competent persoanei ale cărei obligaţii sunt îndeplinite, precum şi datele de identificare ale acesteia, iar la rubrica „Funcţia/Calitatea“ din formular se înscrie „Împuternicit“.

În cazul în care contribuabilul este înregistrat în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, în prima căsuţă se înscrie prefixul RO.

În rubrica „Denumire“ se înscriu, după caz, denumirea sau numele şi prenumele plătitorului de impozit, taxe şi contribuţii.

Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al plătitorului de impozite, taxe şi contribuţii.

3. Secţiunea B „Date privind creanţa fiscală“

Pentru fiecare impozit, taxă şi contribuţie prevăzute în Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, pentru care există obligaţii declarative în perioada de raportare, se completează în acelaşi formular câte un tabel generat cu ajutorul programului de asistenţă, corespunzător tipului de impozit, taxă sau contribuţie, înscriindu-se sumele reprezentând obligaţiile constituite în perioada de raportare la care se referă declaraţia, în conformitate cu instrucţiunile de mai jos.

În situaţia în care în perioada de raportare nu au rezultat sume datorate/de plată/de recuperat/de restituit pentru impozitele, taxele şi contribuţiile cuprinse în vectorul fiscal ataşat contribuabilului, la rubrica „Suma datorată/de plată“ se înscrie cifra 0 (zero).

Necompletarea tabelului corespunzător tipului de impozit, taxă sau contribuţie din secţiunea B, respectiv tabelul de la pct. I sau II, după caz, pentru impozitul, taxa sau contribuţia pentru care există obligaţie declarativă potrivit legii, echivalează cu nedeclararea obligaţiei respective.

Corectarea obligaţiilor declarate eronat în formular se face prin depunerea formularului 710 „Declaraţie rectificativă“, cod 14.13.01.00/r, conform procedurii legale în vigoare.

Coloana „Denumire creanţă fiscală“ – se înscrie denumirea obligaţiei de plată, conform Nomenclatorului obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, datorată în perioada de raportare.

3.1. Tabelul de la pct. I „Impozite şi taxe care se plătesc în contul unic“ se completează pentru declararea obligaţiilor de plată prevăzute la poziţiile 1–18, 20–24, 28 şi 29 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin.

Rândul 1 „Suma datorată“ – se înscrie suma reprezentând impozitul datorat/taxa datorată în perioada de raportare, conform legii.

Rândul 2 „Suma de plată“ – se înscrie suma de la rândul 1.

Rândul 3 „Suma de recuperat“ se completează numai în cazul asocierilor fără personalitate juridică, prevăzute la art. 28 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru asociaţii persoane juridice străine şi persoane fizice.

Rândul „Total obligaţii de plată“ – se înscrie suma reprezentând obligaţii de plată la bugetul de stat pentru perioada de raportare, care se plăteşte în contul unic corespunzător, respectiv totalul sumelor declarate, înscrise la rândul 2 „Suma de plată“, pentru fiecare impozit/taxă declarat/declarată în perioada de raportare.

3.1.1.

(1) Pentru impozitele şi taxele cuprinse la poziţiile 1, 5, 7–18, 20–24 şi 28 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, formularul se completează după cum urmează:

Rândul 1 „Suma datorată“ – se înscrie suma reprezentând impozitul datorat/taxa datorată în perioada de raportare, conform legii.

Rândul 2 „Suma de plată“ – se înscrie suma de la rândul 1.

(2) Pentru plăţile anticipate în contul impozitului pe profit anual, prevăzute la poziţia 1 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, datorate de contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, societăţi comerciale bancare, persoane juridice române, şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, formularul se completează trimestrial, după cum urmează:

Rândul 1 „Suma datorată“ – se înscrie suma reprezentând o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), calculată în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (6) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, nou-înfiinţaţi sau care la sfârşitul anului fiscal precedent înregistrează/au înregistrat pierdere fiscală, efectuează plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectuează plata anticipată.

Pentru efectuarea plăţilor anticipate în anul 2011, contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, aplică următoarele reguli:

a) contribuabilii care în perioada 1 ianuarie–30 septembrie 2010 au datorat impozit pe profit/impozit minim şi în perioada 1 octombrie–31 decembrie 2010 au datorat impozit pe profit efectuează trimestrial plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul unei pătrimi din suma rezultată prin adunarea impozitului datorat în cele două perioade, actualizată cu indicele de inflaţie;

b) contribuabilii care în perioada 1 ianuarie–30 septembrie 2010 au datorat impozit pe profit/impozit minim şi în perioada 1 octombrie–31 decembrie 2010 au înregistrat pierdere fiscală efectuează trimestrial plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul unei pătrimi din impozitul pe profit/impozitul minim aferent primei perioade, actualizat cu indicele de inflaţie.

Rândul 2 „Suma de plată“ – se înscrie suma de la rândul 1.

(3) La poziţia 15 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, se înscrie numai suma reprezentând impozitul pe câştigul din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale.

(4) În cazul în care autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, au optat pentru achiziţionarea de produse ori de servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, pentru obligaţia prevăzută la poziţia 24 „Vărsăminte de la persoane juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate“ din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, formularul se completează după cum urmează:

– în situaţia în care valoarea achiziţiilor este în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în luna de raportare nu există obligaţia declarării celor prevăzute la poziţia 24 „Vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate“;

– în situaţia în care valoarea achiziţiilor este mai mică decât echivalentul sumei datorate la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în luna de raportare, la poziţia 24 „Vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate“ se declară diferenţa dintre echivalentul sumei datorate bugetului de stat şi valoarea produselor şi serviciilor achiziţionate;

– în situaţia în care valoarea achiziţiilor este mai mare decât echivalentul sumei datorate la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, poziţia 24 „Vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate“ nu se declară în luna de raportare, iar diferenţa de sume se reportează în lunile următoare prin diminuarea obligaţiei de plată.

3.1.2.

(1) Pentru obligaţiile prevăzute la poziţiile 2–4 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, datorate de contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, formularul se completează astfel:

Rândul 1 „Suma datorată“ – se înscrie suma reprezentând impozitul pe profit datorat pentru perioada de raportare, calculată ca diferenţă între impozitul pe profit stabilit, cumulat de la începutul anului, la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe profit stabilit, cumulat de la începutul anului, la sfârşitul perioadei precedente celei de raportare, în situaţia în care cumulat, în perioada de raportare, s-a înregistrat profit impozabil.

În situaţia în care în perioada de raportare s-a înregistrat pierdere fiscală sau scăderea profitului impozabil, la rândul 1 din formular se va înscrie cifra 0 (zero).

Contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, stabilesc impozitul pe profit potrivit art. 18 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Rândul 2 „Suma de plată“ – se înscrie suma de la rândul 1.

(2) Formularul nu se completează pentru impozitul pe profit de către următorii contribuabili:

– organizaţiile nonprofit;

– contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură.

(3) Pentru trimestrul IV, contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, completează în formular, pentru impozitul pe profit, o sumă egală cu impozitul calculat şi evidenţiat pentru trimestrul al III-lea al aceluiaşi an fiscal, în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (10) din aceeaşi lege.

Contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care definitivează până la data de 25 februarie închiderea exerciţiului financiar anterior nu completează formularul pentru impozitul pe profit pentru trimestrul al IV-lea, în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (11) din aceeaşi lege.

(4) Declararea impozitului pe profit pentru veniturile obţinute de persoanele juridice străine din proprietăţi imobiliare şi din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română:

a) în situaţia în care plătitorul de venit nu este o persoană juridică română sau un sediu permanent din România al unei persoane juridice străine, obligaţia declarării impozitului pe profit revine persoanei juridice străine care realizează veniturile menţionate la art. 30 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv reprezentantului fiscal/împuternicitului desemnat pentru îndeplinirea acestei obligaţii;

b) în situaţia în care plătitorul de venit este o persoană juridică română sau un sediu permanent din România al unei persoane juridice străine, obligaţia declarării impozitului pe profit pentru persoana juridică străină care realizează veniturile menţionate la art. 30 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, revine plătitorului de venit.

(5) Declararea impozitului pe profit în cazul asocierilor fără personalitate juridică:

a) în cazul asociaţilor persoane fizice, impozitul pe profit datorat la nivelul tuturor asociaţilor persoane fizice se declară la poziţia 3 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin;

b) în cazul asociaţilor persoane juridice străine, impozitul pe profit datorat la nivelul tuturor asociaţilor persoane juridice străine se declară la poziţia 4 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin.

La declararea impozitului pe profit, în cazul asocierilor fără personalitate juridică, pentru asociaţii persoane juridice străine şi persoane fizice, rândul 3 „Suma de recuperat“ se completează, dacă este cazul, după cum urmează:

Rândul 3 „Suma de recuperat“ – se înscrie suma reprezentând impozit pe profit de recuperat pentru perioada de raportare, în situaţia în care în perioada de raportare s-a înregistrat cumulat pierdere fiscală sau scăderea profitului impozabil.

3.1.3. Contribuabilii care beneficiază de facilităţi fiscale, în conformitate cu dispoziţiile art. 38 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, declară impozitul pe profit scutit la poziţia 29 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin.

Sumele se înscriu la rândul 1 „Suma datorată“ din formular, fără completarea rândului 2 „Suma de plată“.

3.1.4.

(1) Pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor prevăzut la poziţia 6 din Nomenclatorul obligaţiilor de plata la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, formularul se completează după cum urmează:

Rândul 1 „Suma datorată“ – se înscrie suma reprezentând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, stabilit pentru perioada de raportare, conform titlului IV1 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Rândul 2 „Suma de plată“ – se înscrie suma de la rândul 1.

(2) Microîntreprinderile care realizează în cursul anului venituri mai mari decât plafonul prevăzut de lege, potrivit art. 1126 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia declarării impozitului pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută de lege, potrivit instrucţiunilor prevăzute la pct. 3.1.2.

În această situaţie, la rândul 1 „Suma datorată“ se înscrie suma reprezentând diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare, conform legii, şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, declarat în cursul anului.

Indiferent de perioada în care se face depăşirea limitelor prevăzute de lege, pentru calculul profitului anual şi al impozitului pe profit se vor aplica prevederile art. 34 alin. (10) şi (11), după caz, din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

3.2. Tabelul de la pct. II „Impozite, taxe şi alte obligaţii care nu se plătesc în contul unic“ se completează pentru declararea obligaţiilor de plată prevăzute la poziţiile 19, 25–27 şi 30–60 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin.

3.2. Tabelul de la punctul II „Impozite, taxe şi alte obligaţii care nu se plătesc în contul unic” se completează pentru declararea obligaţiilor de plată prevăzute la poziţiile 19, 25–27 şi 30–62 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin.

Rândul „Total obligaţii de plată“ – se înscrie suma reprezentând totalul obligaţiilor de plată pentru perioada de raportare, reprezentând obligaţii care nu se plătesc în contul unic, respectiv totalul sumelor declarate, înscrise la rândul 3 „Suma de plată“.

3.2.1. Obligaţiile prevăzute la poziţiile 30–54 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, se declară de către operatorii economici, plătitori de accize, potrivit titlului VII din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

Rândul 1 „Suma datorată“ se completează cu suma datorată în perioada de raportare.

Operatorii economici importatori de produse accizabile nu vor cuprinde în declaraţie accizele aferente produselor provenite din import, care se declară în declaraţia vamală.

Rândul 2 „Suma deductibilă“ se completează, dacă este cazul, înscriindu-se, după caz:

a) contribuţiile prevăzute la art. 363 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, datorate Ministerului Sănătăţii, cuprinse în accizele datorate în perioada de raportare, înscrise la rândul 1;

b) suma rezultată din aplicarea cotei procentuale asupra accizelor datorate bugetului de stat pentru ţigarete, ţigări şi băuturi alcoolice, potrivit art. 70 alin. (1) lit. c) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare;

c) contravaloarea marcajelor aferente produselor accizabile supuse marcării, exclusiv TVA, pentru care se calculează acciza datorată în perioada de raportare, potrivit prevederilor titlului VII din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Rândul 3 „Suma de plată“ – se înscrie suma reprezentând diferenţa dintre suma datorată şi suma deductibilă, respectiv dintre suma înscrisă la rândul 1 şi suma înscrisă la rândul 2.

Rândul 4 „Suma de restituit“ – se înscrie suma reprezentând acciza de restituit, potrivit legii, rezultată în perioada de raportare.

3.2.2. Obligaţia prevăzută la poziţia 55 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, se declară de către operatorii economici organizatori de jocuri de noroc, care, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia recalculării taxei anuale de autorizare, în funcţie de încasările efective, după cum urmează:

Taxa anuală de autorizare a jocurilor de noroc, regularizată periodic, în funcţie de realizări, datorată pentru perioada de raportare, prevăzută la poziţia 55 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, se completează de către operatorii economici în situaţia în care în cursul anului de autorizare încasările efective depăşesc încasările estimate prin documentaţia prezentată la data autorizării, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Rândul 1 „Suma datorată“ se completează cu suma datorată în perioada de raportare, reprezentând taxa de autorizare stabilită în funcţie de încasările efective, în conformitate cu art. 14 alin. (2) lit. b) subpct. (iii) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Rândul 2 „Suma datorată anterior“ se completează cu suma reprezentând taxa de autorizare datorată de la începutul perioadei de autorizare până la finele lunii precedente celei pentru care se face regularizarea.

Rândul 3 „Suma de plată“ – se înscrie suma reprezentând diferenţa dintre suma datorată şi suma datorată anterior, respectiv dintre suma înscrisă la rândul 1 şi suma înscrisă la rândul 2.

Obligaţiile prevăzute la poziţiile 61 şi 62 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, se declară de către operatorii economici organizatori de jocuri de noroc, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi potrivit Hotărârii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru obligaţiile prevăzute la poziţiile 61 şi 62 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, completarea declaraţiei se face astfel:

Rândul 1 „Suma datorată” – se înscrie suma reprezentând taxele pentru organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, respectiv taxa de acces pentru jocurile de noroc, datorate în perioada de raportare.

Rândul 3 „Suma de plată” – se preia suma înscrisă la rândul 1 „Suma datorată”.

3.2.3. Obligaţiile prevăzute la poziţiile 19, 25–27 şi 56–60 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, se declară după cum urmează:

Rândul 1 „Suma datorată“ – se completează cu suma datorată în perioada de raportare.

Rândul 3 „Suma de plată“ – se înscrie suma de la rândul 1.

Impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, prevăzut la poziţia 19 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 15 la ordin, se stabileşte de notarii publici, în conformitate cu dispoziţiile art. 771 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului economiei şi finanţelor şi al ministrului justiţiei nr. 1.706/1.889/C/2008 privind aprobarea procedurilor de stabilire, plată şi rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi a modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu modificările ulterioare.

Timp de 14 zile puteti testa GRATUIT tot continutul Bibliotecii Legislative Legalis 2.0. Legislatie consolidata, Jurisprudenta romaneasca si europeana, Doctrina, Reviste online, Bibliografie