UNTRR considera ca prevederile Codului Muncii in forma actuala si reglementarile privind piata muncii instituie numeroase bariere birocratice, mult prea protective pentru angajati in raport cu angajatorii, conducand la o situatie dezechilibrata pe piata muncii.

UNTRR considera ca toti antreprenorii din Romania fac angajari pentru a-si creste capacitatea de lucru in productie sau servicii, si nimeni nu concediaza decat in situatii foarte clare:

– restrangerea pietei pe care activeaza firma (scaderea cererii pentru produsele sau serviciile oferite de acestea), asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani,
– sau atunci cand angajatii nu dau performanta asteptata la locul de munca (angajatorii nu pot plati angajati care ofera performanta inferioara mediei din piata, avand in vedere ca in acest fel propriile intreprinderi se autodistrug).

Capitalismul de varf s-a construit prin productivitate si eficienta imbunatatite continuu.

Flexibilizarea pietei muncii va avea ca efect interesul angajatilor pentru cresterea performantei si implicit a valorii acestora pe piata muncii.

Conditiile rigide din legislatia muncii nu fac decat sa protejeze trandaveala, lipsa de performanta si chiar furtul, iar reconversia profesionala este mult descurajata, cu consecinte directe asupra mobilitatii teritoriale si profesionale.

Prin flexibilizarea pietei muncii, formarea profesionala continua va redeveni un factor de interes comun atat pentru patronat cat si pentru sindicat, pentru cresterea calificarii angajatului, cresterea performantelor la locul de munca astfel incat partenerii sociali au de castigat impreuna intr-un proces sinergetic, in care:

– patronatul creste eficienta si performanta, fara de care iese din concurenta pentru ocuparea unui loc pe piata regionala, europeana aflate in deplin proces de globalizare,
– iar sindicatele cresc valoarea, performanta si posibilitatea de castig a angajatilor.

Orice angajator plateste pentru performanta si o stimuleaza! Cei care se opun flexibilizarii pietei muncii, oare nu doresc competitivitate, performanta si crestere economica?

UNTRR sustine simplificarea reglementarilor in domeniul relatiilor de munca prin eliminarea actualelor contracte colective de munca si stabilirea de forme contractuale cu conditii flexibile care sa asigure protectia echilibrata atat a angajatilor, cat si a angajatorilor si care sa conduca la cresterea competitivitatii, cu efecte pozitive in ansamblul pietei muncii si prin cresterea mobilitatii acesteia.

Sursa: Infolegal