Luni, 21 februarie 2011, la sediul INM, Bucuresti va avea loc audierea publica “Promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Proceduri pentru calitate, transparenta si performanta”.

Consiliul Superior al Magistraturii deruleaza un amplu proces de consultare a instantelor si parchetelor, a asociatiilor profesionale, a mediului universitar si a societatii civile cu privire la perfectionarea mecanismelor de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Promovarile la ICCJ au suscitat de-a lungul timpului, atat in interiorul sistemului judiciar, cat si in mass media sau in rapoartele independente, nenumarate discutii, suspiciuni si neincredere. Fie ca au fost sau nu justificate, o procedura transparenta, obiectiva si acceptata general este de natura sa intareasca autoritatea profesionala a instantei supreme si sa sporeasca increderea in aceasta institutie fundamentala a statului de drept.
Aveti acum ocazia sa va exprimati punctul de vedere fata de procedurile optime pentru promovarea judecatorilor la ICCJ, intr-o formula riguroasa si argumentata!

Intrebarile la care asteptam raspuns sunt urmatoarele :
1. Tinand cont de prestigiul si rolul instantei supreme, ce mecanism garanteaza realizarea selectiei in baza unor criterii obiective (evaluare dosar şi/sau examinare candidati şi/sau concurs sau orice alta modalitate) ?
2. Cine trebuie sa faca verificarea pregatirii profesionale a candidatilor (Consiliul Superior al Magistraturii şi/sau o comisie de experti şi/sau Inalta Curte de Casatie si Justitie şi/sau altă entitate)?
3. Este necesar si un interviu sau o prezentare a candidaturii in fata Plenului CSM? Cum trebuie sa se desfasoare (intrebari prestabilite, fise de punctaj sau orice alta modalitate)?
4. Ce acte rezultate din procedura de promovare la ICCJ urmeaza sa fie publicate (rezultatul evaluarii si/sau verificarii pregatirii profesionale, recomandarile, rapoartele consultative, hotararile Consiliului Superior al Magistraturii)? Limitele transparentei procedurii de promovare in functia de judecator la ICCJ.
5. Va rugam sa va exprimati punctul de vedere cu privire la procedura pusa in dezbatere publica pe site-ul CSM. Pe scurt aceasta presupune urmatoarele:
a) Depunerea candidaturilor la ICCJ, in termen de 30 de zile de la anuntarea posturilor, insotite de inscrisuri considerate relevante de catre candidat si opinia motivata a sectiei si colegiului de conducere ale curtii de apel sau tribunalului de la care provine candidatul.
b) Intocmirea unui raport consultativ de catre colegiul de conducere al ICCJ, care sa contina o optiune pozitiva sau negativa motivata pentru fiecare candidat.
c) Evaluarea si verificarea profesionala a candidatilor de catre o comisie de evaluare si verificare compusa din profesori de drept si judecatori recomandati de Inalta Curte de Casatie si Justitie si curtile de apel, numita de CSM, in trei etape (verificarea prealabila, proba scrisa si interviu), cu intocmirea unei recomandari motivate, care va fi publicata pe pagina de internet a CSM.
d) Sustinerea candidaturii in fata Plenului CSM, intr-o procedura publica.

Toate intrebarile sunt deschise si permit maximum de libertate.

Parteneri media
www.juridice.ro
www.avocatnet.ro
www.dreptonline.ro
www.infolegal.ro

Sursa: CSM