Presedintele Traian Basescu a sustinut in cadrul unei declaratii de presa, ca in ultimii zece ani in invatamantul universitar „s-au format adevarati baroni ai educatiei”, iar multe din universitatile de stat s-ar fi transformat „in fabrici de diplome”.
„Multe din universitatile de stat s-au transformat in fabrici de diplome, prin incarcarea mult peste capacitate cu studenti ai universitatilor, ceea ce a generat o adevarata depreciere a calitatii de diplomat, de detinator al unei diplome”, a afirmat seful statului.
Potrivit presedintelui Basescu, multe din universitatile de stat nu ar mai avea ca obiectiv calitatea specialistilor pe care ii pregatesc, „ci cantitatea, spre buna retribuire a rectorilor, decanilor si a altor categorii importante ale clanurilor universitare”.
Presedintele a mai spus ca a observat teama de schimbare, exploatata, in opinia sa, de beneficiarii sistemului „in care statul platea, dar nimeni nu raspundea”.
„Ma refer la cei din invatamantul de stat, pentru ca, sub masca autonomiei universitare, multe universitati de stat considerau ca sunt libere sa faca ce vor in interesul rectorilor si a grupului din jurul acestora sau, mai nou, al directorilor, care sunt mai mari decat rectorii”, a continuat presedintele.
De asemenea, seful statului a sustinut ca mai ales in invatamantul universitar in ultimii zece ani „s-au format adevarati baroni ai educatiei”, iar vehementa acestora impotriva noii Legi a educatiei „pleaca din teama ca isi vor pierde privilegiile nemeritate pe care le-au dobandit ca urmare a Legii Marga”.
Sursa: www.agerpres.ro