Noua lege a educatiei se vrea a fi una moderna, in pas cu vremurile, compatibila cu scoala europeana, in conditiile unui buget mai mic decat cel din tarile UE, dar care tinde spre 6% in 2012.
Optiunile majore ale Legii educatiei fac referire la reconfigurarea ciclurilor de studii, asa cum ele sunt si cum este firesc sa fie. Clasa pregatitoare e inclusa in invatamantul obligatoriu, deci se instituie invatamantul obligatoriu de la varsta de sase ani. Potrivit studiilor internationale, cu cat un copil merge mai devreme la scoala, cu atat rezultatele invatarii sunt mai bune, iar vulnerabilitatile sale sunt mai mici. Clasa a IX-a trece la gimnaziu, consecinta acestui fapt fiind cu siguranta o rata a abandonului scolar mult redusa, avand in vedere ca cea mai mare rata a abandonului scolar in Romania se inregistreaza atunci cand copiii trec de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a.
Un alt lucru fundamental reglementat de noua lege a educatiei este modul de finantare a scolilor, finantarea per elev a tuturor costurilor salariale, utilitati, apa, caldura, manuale si tot ceea ce tine de standardele minime de autorizare a scolii, adica materiale didactice si asa mai departe.
„Faptul ca aceasta finantare va fi facuta per elev va da atat predictibilitate, cat si sustenabilitate economica scolilor, pentru ca vreau sa va spun ca nicio reforma si niciun sistem nu poate sa functioneze daca n-ai un model economic predictibil”, spunea ministrul Educatiei.
Sursa: www.mediafax.ro