Guvernul a dispus infiintarea in cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica in raport cu veniturile, Codul Fiscal fiind modificat astfel incat sa permita si impozitarea veniturilor „de natura necunoscuta”.
Prin amendarea Codului Fiscal se urmareste fiscalizarea unor venituri nedeclarate de catre o persoana fizica, venituri a caror natura nu este depistata prin control, dar dovedite prin cheltuielile efectuate de catre respectiva persoana. „Persoanele fizice care nu si-au declarat veniturile, iar in momentul controlului inspectia fiscala nu poate depista natura, acestea vor fi impozitate cu 16%”, a anuntat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.
Inspectorii ANAF vor utiliza metode indirecte care nu au putut fi folisite pana acum, una dintre ele fiind metoda cheltuielilor efective care porneste de la premisa ca orice cheltuiala are o sursa care trebuie, in consecinta, impozitata. Metoda fluxurilor financiare presupune impozitarea persoanelor care fac incasari si plati, dar nu declara venituri. In al treilea rand, metoda patrimoniului va fi folosita pentru persoane care nu au declarat venituri, „dar are elemente de crestere de avere”.
Sursa: www.realitatea.net