BVB se mentine pe crestere la 11 luni, dar investitorii raman in asteptare, sperand ca anul 2011 va aduce un numar mult mai mare de listari.
Piata de capital se apropie de incheierea unui nou an. Care s-a dovedit a fi relativ calm pentru bursa, cu nivel redus de lichiditate si investitori ramasi in asteptare. Nivelul la care se afla piata acum reflecta in mare parte estimarile brokerilor, care au prevazut o crestere mai putin spectaculoasa decat cea din 2009. Ceea ce s-a si intamplat.
Economia a continuat sa evolueze mult mai slab decat bursa, recesiunea continuand si in acest an. Iar investitorii au nevoie de o confirmare a cresterii economice inainte de a investi banii in actiuni. Mai mult, investitorii individuali, dar si fondurile de investitii reclama numarul redus de titluri din piata si ponderea scazuta a actiunilor libere la tranzactionare. Chiar si la nivelul actual al
PIB-ului, piata de capital este prea mica.
Principala solutie pentru aceasta situatie vine tot de la statul roman. Care ar trebui sa utilizeze piata de capital pentru privatizari partiale si pentru finantarea unor proiecte ale companiilor detinute. Paradoxal, desi statul are nevoie de bani din orice sursa pentru a trece peste perioada de recesiune si pentru a micsora deficitul bugetar, listarea unor pachete de actiuni de la companiile din portofoliu nu este o prioritate.
Oferte bune, oferte slabe
Bursa de Valori Bucuresti a inceput sa faca tot mai multe campanii de promovare a finantarii prin piata de capital. „Orice companie din Romania ar trebui sa stie ca se poate finanta si prin intermediul bursei, in anumite conditii. BVB intentioneaza sa faciliteze accesul companiilor la informatie in ceea ce priveste mecanismul de finantare prin piata de capital locala“, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB. Este necesar insa ca societatile care lanseaza oferte publice initiale sa fie atractive, altfel risca sa nu obtina finantarea dorita.
Sursa: www.capital.ro