Costurile efective medii suportate de clientii persoane fizice la creditele noi acordate de banci au scazut in octombrie cu pana la 1,43 puncte procentuale, comparativ cu cele inregistrate in septembrie, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Cea mai mare scadere a fost consemnata de creditele de consum in euro, in cazul carora dobanzile medii au scazut de la 9,73%, in septembrie, la 8,31%, in octombrie. Pretul acestor credite a mai fost sub 9% si in iunie.
Cea de-a doua ieftinire importanta a fost consemnata pe segmentul creditelor de consum in lei. Dobanda anuala efectiva (DAE) medie la aceste imprumuturi a scazut cu aproape un punct procentual fata de septembrie, ajungand la 18,28%. Chiar si in aceste conditii, pretul acestor credite ramane mai mare decat cel practicat in primavara acestui an, cand DAE medie a scazut pana la 17,20%.
Imprumuturile pentru locuinte s-au ieftinit mai lent decat creditele de consum. DAE la creditele ipotecare in euro s-a redus cu 0,76 puncte procentuale, ajungand la 5,93%. Insa si pretul acestor finantari a fost mai mare in octombrie decat in alte luni ale acestui an: in februarie au fost contractate cele mai ieftine ipotecare – cu DAE de 5,49%. In cazul imprumuturilor pentru case in moneda nationala s-a inregistrat cea mai mica reducere a costurilor platite de clientii bancilor – 0,6 puncte procentuale, DAE ajungand la 10,55%.
Cererea ramane la fel de slaba.
Bancile au verificat bonitatea a aproape 103.000 de potentiali clienti in octombrie, arata numarul de interogari ale bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare adminsitrata de BNR.

Sursa: www.capital.ro