nullEditura C.H. BECK are deosebita placere de a va anunta lansarea lucrarii Conventia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole. Editia 2, avandu-l ca autor pe domnul prof.univ.dr. Corneliu Birsan, judecator la  Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Evenimentul va avea loc miercuri, 27 octombrie 2010, ora 12.00, in cadrul Academiei Romane, Aula Academiei, din Calea Victoriei 125, Sector 1, Bucuresti.

Lansarea va debuta cu discursul domnului Corneliu Birsan pe o tema de maxima actualitate: „Reprezinta Protocolul nr. 14, prin modificarile procedurale introduse, o solutie pentru „redresarea” situatiei Curtii?” 

Vor tine discursuri domnul prof.univ.dr. Valeriu Stoica, domnul Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, domnul conf.univ.dr. Flavius-Antoniu Baias, decan al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, domnul Razvan Horatiu Radu, Agentul Guvernamental al Romaniei la CEDO, domnul prof.univ.dr. Corneliu-Liviu Popescu si domnul prof.univ.dr. Valerian Cioclei.

La cinci, respectiv patru ani de la aparitia primei editii a lucrarii Conventia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole, reeditarea si readucerea ei la zi s-au impus cu necesitate absoluta. Noua editie pe care v-o propunem este elaborata intr-un singur volum, in care sunt tratate atat drepturile substantiale reglementate de Conventie, cat si, in ordinea stricta a textelor (art. 19-59), procedura in fata Curtii, executarea hotararilor si celelalte probleme legate de regimul juridic al tratatului international care este Conventia: notificare, rezerve, denuntare, intrare in vigoare, dupa care sunt tratate drepturile si libertatile garantate prin protocoalele aditionale la Conventie.

Veti observa cu usurinta evolutia jurisprudentei Curtii in intervalul relativ scurt de timp scurs de la aparitia primei editii a lucrarii, practic in privinta tuturor drepturilor si libertatilor cuprinse in sistemul european de protectie a drepturilor omului. De asemenea, daca la aparitia celui de al doilea volum al primei editii (2006) se astepta cu multa nerabdare in cercurile Consiliului Europei intrarea in vigoare a Protocolului nr. 14 la Conventie, menit sa modifice, in sensul relativei ei simplificari, procedura in fata Curtii, prin ratificarea acestui Protocol de catre Rusia in februarie 2010, la 1 iunie anul acesta dispozitiile sale au devenit „operationale”. in esenta, acestea privesc introducerea posibilitatii declararii unor cereri ca inadmisibile de catre un complet de judecator unic, posibilitatea examinarii unor cereri admisibile ce au ca obiect drepturi si libertati cu privire la care exista o jurisprudenta „bine stabilita” a Curtii de catre Comitetele de trei judecatori si introducerea unui nou criteriu de admisibilitate, anume reclamantul sa fi suferit un „prejudiciu important” prin incalcarea dreptului garantat de Conventie pe care o pretinde prin cererea sa (art. 35 § 3 lit. b).

Evenimentul este organizat în colaborare cu Centrul de Studii de Drept European.null