Coalitia PDL-UDMR-UNPR-minoritati a decis ca Guvernul isi va angaja raspunderea pe legea educatiei in fata Parlamentului, au anuntat luni liderii acesteia. Acestia au invocat faptul ca legea a ramas blocata in comisia de profil de la Senat, condusa culmea!, de un pedelist: senatorul Mihail Hardau.

In urma cu un an, Guvernul Emil Boc suferea o infrangere la Curtea Constitutionala, tocmai pe acest subiect. Judecatorii CCR declarau neconstitutionala asumarea raspunderii pe aceasta lege, considerand ca aceasta trebuie supusa dezbaterilor parlamentare.

“La aceasta modalitate simplificata de legiferare trebuie sa se ajunga in extremis atunci cand adoptarea proiectului de lege in procedura obisnuita sau in procedura de urgenta nu mai este posibila ori atunci cand structura politica a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege in procedura uzuala sau de urgenta. In speta insa nu se pune aceeasi problema, intrucat atunci cand exista o majoritate parlamentara care rezulta din faptul ca partidele respective au format Guvernul, adoptarea sub forma asumarii raspunderii nu era oportuna, cu atat mai mult cu cat intrarea in vigoare a acestei legi nu se face imediat, ci pentru anul preuniversitar si universitar 2010-2011. In plus, Curtea constata ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament nu numai ca ar fi fost beneficiara unor amendamente, dar ar fi permis implicarea societatii civile in problema educatiei nationale. De altfel, angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege urmareste ca acesta sa fie adoptat in conditii de maxima celeritate, continutul reglementarii vizand stabilirea unor masuri urgente intr-un domeniu de maxima importanta, iar aplicarea acestora trebuie sa fie imediata. Altfel, nu se justifica recurgerea de catre Guvern la procedura angajarii raspunderii asupra proiectului de lege”, se arata in motivarea Curtii.

Sursa: www.realitatea.net