“Am aprobat prima cerere de clementa, de acordare conditionata de imunitate la plata amenzii”, a declarat, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la seminarul Talks about Competition Law.
Politica de clementa este un ansamblu de reguli (conditii si criterii) adoptate de Consiliul Concurentei pentru a incuraja agentii economici implicati in intelegeri anticoncurentiale de tip cartel sa coopereze cu autoritatea de concurenta pentru descoperirea si dovedirea cartelurilor.
Primul agent economic care informeaza Consiliul Concurentei cu privire la existenta unui cartel beneficiaza de imunitate la amenda sau de reducerea cuantumului amenzii.
Legea Concurentei a fost modificata recent, iar principalele prevederi au fost trecute in revista de Chiritoiu.
Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii Concurentei a intrat in vigoare in august, actul normativ respectiv adaptand normele si procedurile nationale cu prevederile comunitare in domeniu.
Ordonanta prevede, printre altele, ca o decizie a Consiliului Concurentei poate fi suspendata de Curtea de Apel Bucuresti doar cu conditia platii unei cautiuni de 30% din amenda stabilita prin decizia atacata, ceea ce va urgenta solutionarea proceselor care au ca obiect contestarea sanctiunilor aplicate de autoritatea de concurenta.
Sursa: www.mediafax.ro