Persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor si alte activitati liberale au in continuare obligatia de a depune declaratiile privind veniturile obtinute si plata contributiilor aferente veniturilor realizate in lunile iulie si august. De abia la veniturile din septembrie obligatia revine platitorului.
Modificarile aduse ordonantei 58/2010 prin care platitorul de venit trebuie sa depuna declaratiile si sa achite contributiile se aplica din octombrie pentru veniturile realizate pe septembrie. Si un alt element de noutate care intra in vigoare din septembrie: nu se mai depun declaratii pe zero.
Ordonanta 82/2010 care modifica articolul 3 din Ordonanta 58 stipuleaza ca plata contributiilor sociale se face de catre platitorul de venit.
“Acest ordin a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 13. Se refera la veniturile realizate dupa intrarea in vigoare a ordonantei 82/2010, deci dupa data de 10 septembrie si va fi depusa de catre angajator pana pe data 25 octombrie, pentru veniturile realizate pe luna septembrie. Programul a fost dat spre testare si in momentul in care-l vom primi si noi, va fi dat angajatorilor”, a spus Carmen Olescher, consilier juridic AMOFM.
Sursa: www.realitatea.net