Fiscul a pus sechestru asigurator pe activele Rompetrol Rafinare (Petromidia) pentru a impiedica vanzarea acestora pana la recuperarea datoriei de 517 milioane de euro.
Kazahii de la Rompetrol, care controleaza Rompetrol Rafinare (RRC) – compania care detine rafinaria Petromidia au optat pentru plata cash a intregii datorii de 571 mil. euro in momentul in care au facut prima plata partiala de 54 mil. euro in luna august, sustine Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

“Rompetrol putea sa converteasca obligatiunile in actiuni, insa a facut deja o plata prin care a optat pentru rascumpararea totala, deci nu mai are posibilitatea de a opta pentru conversia in actiuni, in opinia juristilor nostri.
In cazul in care compania nu-si plateste restul datoriei, vom trece la executarea silita a activelor”, a declarat pentru ZF Sorin Blejnar.
La finele saptamanii trecute, ANAF a pus sechestru asigurator asupra activelor Rompetrol Rafinare, pentru a impiedica vanzarea acestora.
Rompetrol Rafinare mai are de rascumparat obligatiuni de 517 mil. euro pana la finele lunii septembrie, insa reprezentantii grupului Rompetrol au declarat la finele lunii august ca nu dispun de lichiditatile necesare si ca vor opta pentru conversia acestor obligatiuni in actiuni. Avocatii Rompetrol sustin ca este posibila si o rascumparare partiala a obligatiunilor, respectiv o conversie a restului de obligatiuni in actiuni.
Daca conflictul va ajunge in instanta, acesta ar putea fi cel mai mare proces comercial din ultimii 20 de ani. Rompetrol si-a angajat deja cele mai mari trei case de avocatura de pe piata, NNDKP (Nestor), Tuca, Zbarcea si Asociatii si Musat si Asociatii pentru reprezentare juridica in acest caz.

Sursa: www.zf.ro