Senatorii au respins, OUG prin care plata sumelor pe care statul le datora ca despagubiri bugetarilor, prin titluri executorii, se amana prin reesalonare pe trei ani.
Raportul Comisiei de munca asupra OUG nr. 45/2010, pentru modificarea art.1 din OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii, avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, a fost respins de plenul Senatului, cu 57 voturi “impotriva”, 10 voturi “pentru” si o abtinere.
Intrucat raportul comisiei, care formulase si amendamente, a fost respins, a fost supus votului plenului textul initial al ordonantei, fara modificari, fiind si acesta respins, cu 34 de voturi “impotriva”, 31 de voturi “pentru” si doua abtineri.
Conform procedurii, a fost supusa la vot si respingerea OUG, 37 din senatori votand pentru respingere, 31 impotriva, iar doi s-au abtinut.
Ordonanta de urgenta a Guvernului prevedea ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea bugetarilor, devenite executorii la data intrarii in vigoare a ordonantei se amanau prin acordarea a 34% din valoarea titlului executoriu in anul 2012 si a cate 34% in 2013, respectiv 2014.
Motivarea oferita de Guvern avea la baza influenta “substantiala” asupra bugetului de stat pe 2010 pe care ar fi avut-o executarea titlurilor executorii emise anterior, una dintre consecinte fiind “imposibilitatea mentinerii echilibrelor bugetare” si, implicit, “nerespectarea angajamentelor interne si internationale” asumate de Guvern.

Sursa: www.mediafax.ro