Suma de 616.500 mii lei va fi alocata pentru a plati prima parte din obligatiile spitalelor, peste termenul de scadenta la data de 30 iunie 2010, asa cum prevede O.U.G. nr. 48/2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii in vederea descentralizarii.
Restul sumei, 383.500 mii lei vor fi alocati pentru plata medicamentelor cu si fara contributie de catre CNAS.
Conform Metodologiei privind conditiile si modalitatea de stingere a obligatiilor de plata ale unitatilor sanitare cu paturi inregistrate peste termenul de scadenta la data de 30 iunie 2010, aprobata de MS, obligatiile de plata cuprind sumele datorate furnizorilor de medicamente, materiale sanitare, altor furnizori de bunuri si servicii achizitionate. Plata acestor obligatii se efectueaza din sumele aprobate in bugetul Ministerului Sanatatii de la bugetul de stat, alocate prin transfer in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Plata obligatiilor se realizeaza esalonat, intr-o perioada de 90 de zile, in limita prevederilor bugetare aprobate.
La rectificarea bugetara din august 2010, Ministerului Sanatatii i s-a atribuit suma de 2,8 miliarde de lei, din care 859.863 mii lei vor fi transferati in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru plata arieratelor spitalelor din toata tara, indiferent daca au fost descentralizate sau nu.

Sursa: www.ms.gov.ro