Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a semnat Protocolul de amendare a Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice, acordate de institutii de invatamant acreditate in Romania si in Republica Moldova.
Una dintre principalele modificari introduse prin acest document prevede recunoasterea diplomelor de absolvire a studiilor liceale cu o durata de 10-11 ani, obtinute in Republica Moldova, la nivelul diplomelor de bacalaureat din Romania, pe baza principiului dreptului castigat. In acest sens, diploma trebuie sa fie insotita de o diploma de absolvire a unui program de studii universitare de licenta, masterat sau doctorat. De asemenea, diplomele de licenta si de masterat, obtinute in cele doua state dupa implementarea Procesului Bologna, se recunosc automat. In ceea ce priveste titlurile stiintifice de doctor, acestea se recunosc automat pe baza indeplinirii procedurilor nationale de atestare a titlurilor de doctor, aplicabile propriilor cetateni, conform legislatiei in vigoare pe teritoriul statului fiecarei parti.
Modificarea Acordului, in vigoare din 1998, s-a impus ca urmare a necesitatii respectarii normelor europene privind recunoasterea calificarilor profesionale si a schimbarilor survenite in sistemele de invatamant din cele doua state. Dispozitiile Protocolului de amendare sunt in conformitate cu normele europene, pe care Romania si Republica Moldova s-au angajat sa le respecte, precum si cu structura sistemelor nationale de educatie, facilitand mobilitatea academica, la nivelul invatamantului preuniversitar si universitar, dintre cele doua tari.

Sursa: www.edu.ro