Surse politicie au declarat că PNL condiţionează trecerea legii ANI de modificarea Codului Fiscal, respectiv revenirea la o cotă de 19% la TVA şi de plafonarea TVA la construcţii la 5% şi la 9% pentru alimente. Ultimele schimbări în domeniul fiscal au fost operate în luna iulie. În acest context, oamenii de afaceri nu mai pot decât să spere că jocurile politice nu vor avea efecte dezastruoase asupra economiei.
”Codul Fiscal a ajuns un fel de hârtie igienică”, ne-a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, care a adăugat că eventualele modificări ale fiscalităţi cerute de PNL nu sunt altceva decât ”jocuri politice pe nervii economiei româneşti. Parlamentarii ar trebui să vadă ce se întâmplă cu legea responsabilităţii fiscale, care ar fi obligat Guvernul să prezinte o proiecţie bugetară pe trei ani pe 30 mai 2010. Astfel, eram siguri că în acest interval fiscalitatea nu ar fi fost schimbată. Aşa, am fi avut şi noi o perioadă de stabilitate”.
Reprezentanţii PDL susţin că reducerea TVA nu este o măsură sustenabilă în prezent. Şi în timpul guvernării Tăriceanu s-a propus micşorarea TVA la alimente la 5-9%, însă măsura nu a fost aprobată.
Cristian Pîrvan spune că, în prezent, oamenii de afaceri nu se mai tem la fel de mult de nivelul fiscalităţii pe cât de mult se tem de desele modificări.

Sursa: www.evz.ro