Ultimatum dat Romaniei pentru a rezolva problema spinoasa a materialului genetic de la clinica Sabyc. CEDO mai da o sansa autoritatilor romane sa restituie pana pe 2 septembrie embrionii unei femei care doreste sa aiba inca un copil. Alminteri, statul roman risca sa fie condamnat pentru incalcarea dreptului la viata… asta in timp ce medicii israelieni acuzati in dosarul penal au parasit demult Romania.
Lucas s-a nascut acum 1 an si 4 luni la Bucuresti, prin fertilizare in vitro. Mama lui, Daniela, are 43 de ani, iar acum 6 luni ar fi trebuit sa fie din nou insarcinata. Nasterea primului copil fusese deja un miracol, dupa 7 ani in care nici o metoda de inseminare facuta de specialisti de pe 2 continente nu a functionat. Unui embriolog roman i-a reusit insa, doar ca acesta colabora cu clinica medicilor israelieni de la Sabyc.
In urma cu exact un an, clinica Sabyc a fost inchisa. Pentru ca nici o alta unitate sanitara nu a acceptat sa-l depoziteze, materialul genetic a fost predat Institutului de Medicina Legala pentru conservare.
„Chiar daca era un reprezenant al Ministerului Sanatatii, daca a semnat ar fi trebuit sa raspunda in fata legii. trebuia sa dispuna transferul intr-o clinica acreditata, iml nu este acreditata (…) Daca nu au murit embrionii este posibil sa fi fost alterati sau contaminati si exista posiobilitatea sa apara copii cu cineste ce malformatii pentru ca nu stim inca in ce conditii au fost stocati”, a declarat Dan Luscalov, director ANT .
Daniela Knecht spera insa ca birocratia din institutiile romanesti nu i-a distrus sansa de a mai avea un copil. CEDO a primit in procedura de urgenta plangerea Danielei si a dat Romaniei un ultimatum. 2 septembrie, dar tribunalul Bucuresti nu a luat inca in considerare documentul redactat in limba engleza.
Sursa: www.realitatea.net