Testul ADN in cazul sotilor Ceausescu nu e o prioritate pentru Institutul National de Medicina Legala, emiterea unui rezultat putand sa dureze luni de zile, a declarat seful institutiei, Dan Dermengiu, potrivit caruia mai importanta este rezolvarea unor cazuri mai grave, precum crimele si violurile.
“Procedura in acest caz poate sa dureze luni de zile, din cauza materialului osos foarte vechi. Am avut un caz la care procedura a durat chiar si 12 luni. Nu putem stabili acum in cat timp vom da un raspuns, dar sunt cazuri mai importante decat acesta, prin prisma actualitatii lor, cum sunt crimele sau violurile. Acesta nu este un caz mai special decat prin incarcatura istorica pe care il are, dar eforturile noastre de laborator vor fi aceleasi ca in orice alta situatie”, a spus Dermengiu.
Potrivit sefului INML, procedura de extragere a ADN-ului in cazul sotilor Ceausescu a fost complicata, intrucat nu au mai existat foarte multe probe biologice. “Calitatea ADN-ului depinde si de solul in care a stat corpul. In general, se iau probe din extremitatile oaselor lungi, pentru ca acolo, in timpul vietii, exista maduva si prin urmare sunt cele mai mari sanse sa se gaseasca ADN”, a spus Dermengiu, care a adaugat ca expertii vor face comparatia cu ADN-ul rudelor aflate in viata, respectiv cu cel al fiului in viata al sotilor Ceasescu, Valentin.
Totodata, Dermengiu a spus ca expertiza in cazul sotilor Ceausescu va costa aproximativ 4.000-5.000 de lei, suma care va fi suportata de solicitantul testului. “Expertiza costa 40-50 de milioane de lei vechi pe care ii plateste solicitantul, adica Valentin Ceusescu”, a completat seful INML.
Sursa: www.realitatea.net