In Monitorul Oficial nr. 431 / 28.06.2010 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 58 / 26.06.2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571 / 2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar – fiscale (denumita in continuare „Ordonanta”).
Principalele prevederi ale Ordonantei sunt:
– Cota standard de TVA se modifica de la 19% la 24%;
– Cota de impunere a dividendelor acordate de catre o persoana juridica romana actionarilor / asociatilor persoane juridice romane se modifica de la 10% la 16%.
– Se aduc modificari privind deducerea impozitului achitat in strainatate si deducerea pierderii realizate printr-un sediu permanent situat intr-un alt stat.
– Se reglementeaza posibilitatea organelor fiscale de a reconsidera orice activitate ca si activitate dependenta, daca indeplineste cel putin una din conditiile introduse prin Ordonanta. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.
– Sunt definite drepturile de autor si drepturile conexe, in cadrul Articolului 7 – „Definitii ale termenilor comuni”.
– Se reduce cota forfetara de cheltuiala ce poate fi dedusa la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala, de la 40% la 20% din venitul brut, respectiv de la 50% la 25% din venitul brut iar in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala.
– Incepand cu drepturile salariale aferente lunii iulie 2010, se includ in veniturile salariale impozabile urmatoarelor sume / drepturi acordate angajatilor:
– contravaloarea tichetelor cadou, acordate conform legii
– contravaloarea tichetelor de cresa, acordate conform legii
– contravaloarea tichetelor de vacanta, acordate conform legii
– contravaloarea tichetelor de masa, acordate potrivit legii
– platile compensatorii, acordate potrivit legii.

Prevederile legale privind scutirea de la plata contributiilor sociale obligatorii, din legile speciale, raman in vigoare in continuare.
– Eliminarea din veniturile neimpozabile si impozitarea cu o cota de 16% a veniturilor din dobanzi bonificate la:
– depozitele la vedere / conturi curente obtinute de catre persoane fizice rezidente si de persoanele nerezidente
– la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv
– veniturile din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene
– depozite la termen, si/sau instrumente de economisire obtinute de catre persoane fizice rezidente si nerezidente (rezidente in alte state membre ale Uniunii Europene), indiferent de data constituirii raportului juridic.
Se impoziteaza veniturile din dobanzi realizate incepand cu 1 iulie 2010, indiferent de data constituirii raportului juridic. 3 Tax Alert – 15 / 2010
– Se modifica cota de impunere, procedura de declarare si plata a impozitului pe veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, precum si procedura de reportare a pierderilor fiscale. Cota de impozitare devine 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor.
– Cota de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, se modifica de la 1% la 16%.
– Se reglementeaza o singura cota de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc (25%), indiferent de valoarea venitului net.
– Se limiteaza baza de calcul a contributiilor sociale pentru veniturile de natura profesionala, altele decat cele salariale, la 5 salarii medii brute pe economie utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.
– Persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania sunt impozitate conform prevederilor Titlului III – „Impozit pe venit” din Codul fiscal, din prima zi a activitatii lor in Romania.
Noile obligatii fiscale se vor aplica incepand cu 1 iulie 2010, cu exceptia cazurilor in care in Ordonanta se prevede altfel.

Sursa: www.mazars.ro