Producatorii internationali de medicamente, pacientii, medicii si farmacistii s-au declarat impotriva noului sistem de compensare, motivand ca acesta ii va obliga pe bolnavi sa scoata din buzunar pana la 750% mai mult, in timp ce CNAS asigura ca bolnavii nu vor plati mai mult de 10% in plus.

Va exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum este in prezent.

De la acest pret se va stabili cat mai trebuie sa scoata din buzunar fiecare pacient, in functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Prin aplicarea noii metodologii se doreste ca pacientii sa consume mai multe medicamente ieftine, astel incat contributia financiara a Casei sa scada.

Aplicarea noului mecanism de compensare a medicamentelor va determina mii de pacienti sa reunte la tratament pentru ca nu-si vor putea permite sa plateasca, spun reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, care cer CNAS sa renunte la aplicarea noului sistem.

Sursa: www.ziare.com