Executivul a aprobat actele normative privind derularea procesului de descentralizare, respectiv  ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii si cel al  hotararii privind aprobarea Listei unitatilor sanitare publice cu paturi pentru care se transfera managementul asistentei medicale catre autoritatile administratiei publice locale si catre Primarie.
Conform noilor prevederi, pana la 1 iulie 2010,  vor fi transferate autoritatilor locale peste 85% din unitatile sanitare aflate in sistemul public. Astfel, din cele 435 unitati sanitare publice existente in prezent pe teritoriul Romaniei, se vor transfera catre autoritatea locala un numar de 373 unitati. Vor ramane in reteaua Ministerului Sanatatii un numar de 62 unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante).
In urma descentralizarii, transferul managementului spitalelor se va realiza catre autoritatile administratiei publice locale care detin proprietatea imobilului.
„Dupa introducerea sistemului de asigurari de sanatate, astazi am facut cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar romanesc – descentralizarea. Vreau sa subliniez de la inceput ca nu vom descentraliza pe criterii politice. Descentralizarea nu va avea culoarea portocalie, galbena, rosie sau verde. Descentralizarea va fi facuta de oameni  pentru oameni. In prezent, avem un sistem bicefal: cladirile spitalelor sunt in proprietatea administratiilor publice (locale, respectiv, judetene), in timp ce managerii acestor institutii sunt numiti de catre ministrul Sanatatii. Practic, in mainile ministrului Sanatatii se afla destinul a 435 de spitale. Realitatea ne-a demonstrat ca aceasta decizie a fost una paguboasa. Nimeni nu poate conduce sau verifica modul in care sunt conduse 435 de institutii indiferent cat de priceput ar fi”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Sursa: www.ms.gov.ro