Desi sistemul judiciar continua sa se decredibilizeze tot mai mult, magistratii doresc sa aiba dreptul de a derula afaceri. Nimeni nu spune, insa, ce s-ar intampla in cazurile evidente de incompatibilitate in care un magistrat se va pronunta in privinta unui partener sau competitor in afaceri.

Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa sesizeze Ministerul Justitiei pentru a modifica sfera incompatibilitatilor si interdictiilor magistratilor, dupa ce a constatat ca exista discriminari intre cei care au calitatea de actionari prin participarea la procesul de privatizare in masa si cei care ar putea dobandi aceasta calitate prin achizitionare directa.
Consiliul, in urma analizarii consideratiilor formulate de un procuror, a apreciat “ca functia de judecator sau procuror este incompatibila, cu exceptiile prevazute de lege, cu calitatea de investitor la bursa”. In nota se arata ca dobandirea unui portofoliu de actiuni, indiferent de modalitate, reprezinta o incalcare a interdictiei prevazute de art. 8 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, text de lege potrivit caruia magistratilor le este interzis sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome.

Sursa: www.cronicaromana.ro