Castigul salarial mediu net a fost in martie de 1.509 lei, in urcare cu 6,9% fata de februarie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Astfel, castigul salarial mediu net a crescut cu 98 de lei.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (4.345 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (794 lei).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost in martie de 2.074 lei, cu 6,9% mai mare fata de luna precedenta.
Indicele castigului salarial real pentru martie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 106,7%.
Nivelul castigului salarial mediu net a crescut in martie fata de luna precedenta in majoritatea activitatilor economice, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime anuale, al 13-lea salariu pentru anul 2009, prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (tichete cadou) si realizarilor de productii mai mari, arata INS.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (35,1%) si intermedieri financiare (34,7%). Scaderile castigului salarial mediu net din martie, fata de luna precedenta, au fost nesemnificative, inregistrandu-se in activitatile de cercetare-dezvoltare (-0,6%), respectiv de sanatate si asistenta sociala (-0,1%), ca urmare a acordarii de premii ocazionale in primele doua luni ale anului 2010.

Sursa: www.gandul.info