Au inceput negocierile pentru noul Contract colectiv de munca la nivel national. Cresterea salariului minim si eliminarea confuziilor privind concedierile sunt principalele modificari asteptate.
In 2010 expira Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMN), document care, alaturi de Codul muncii, reprezinta principalul instrument juridic caruia i se supune piata muncii. Asadar, pana in decembrie, sindicatele, patronatele si Ministerul Muncii trebuie sa ajunga la un acord in privinta modificarii actualului document.

Ce se va schimba, asadar, odata cu intrarea in vigoare a noului act? „In primul rand, este vorba de politica salariului minim. Vreau sa ne asiguram ca, in cinci ani, salariul minim va reprezenta jumatate din valoarea salariului mediu pe economie. Prin urmare, in CCMN va trebui trecuta o prognoza a salariului minim pe urmatorii ani, chestiune care va fi benefica pentru toata lumea, inclusiv pentru angajatori, care isi vor putea realiza proiectiile de buget  anual in functie de acest indicator.

Sursa: www.capital.ro