Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizariisi cel al  Hotararii de Guvern privind aprobarea Listei unitatilor sanitare publice cu paturi pentru care se transfera managementul asistentei medicale catre autoritatile administratiei publice locale si catre Primaria Municipiului Bucuresti se afla publicate pe pagina de web www.ms.ro, la sectiunea transparenta decizionala
Ministerul Sanatatii a transmis documentele si catre ministerele implicate in proces, structurilor asiciative ale administratiei publice locale si organizatiile interesate, respectiv Colegiul Medicilor din Romania, reprezentantii sindicatelor etc.
Conform noilor prevederi, pana la data de 1 iulie 2010 Ministerul Sanatatii va finaliza transferul unitatilor sanitare publice cu paturi catre administratia locala.
Pana la aceasta data vor fi transferate autoritatilor locale peste 85% din unitatile sanitare aflate in sistemul public. Astfel, din cele 435 unitati sanitare publice existente in prezent pe teritoriul Romaniei, se propune transferul catre autoritatea locala a unui numar de 373 unitati. Vor ramane in reteaua Ministerului Sanatatii un numar de 62 unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante),  spitalele cu profil de psihiatrie si  spitale monospecialitate.
“Prin descentralizare vom da posibilitatea comunitatii locale sa se implice direct in dezvoltarea sistemului sanitar si prin asta vom aduce decizia mai aproape de pacient.Descentralizarea reprezinta in acest moment, pentru Romania, una dintre solutiile de eficientizare, dar si de asigurare a transparentei decizionale. Descentralizarea spitalelor reprezinta si unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Sanatatii pentru anul 2010si un punct important in Programul de Guvernare si rapoartele Bancii Mondiale pentru domeniul sanitar. Chiar daca termenul vi se pare demonetizat si l-ati auzit probabil in discursurile mai multor ministri, eu cred ca descentralizarea reprezinta  procesul care va putea duce la stabilizarea sistemului sanitar, poate insemna mai multa echitate si mai multa sustenabilitate„, a declarat ministrul Sanatatii CSEKE Attila.
Ministrul Sanatatii a mai subliniat ca acest proces nu va insemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunitatilor locale.

“NU va insemna ca le vom transfera acestor oameni, acestor comunitati, unitatile medicale si ii vom lasa sa se descurce cum vor putea si cum vor sti”a spus CSEKE.
Prin descentralizare Ministerul Sanatatii isi consolideaza rolul firesc, acela de strateg si formator de politici publice, si va ceda rolul de administrator comunitatilor care cunosc si sunt aproape de nevoile cetatenilor pe care ii reprezinta.
Prin transferul catre autoritatile locale se urmareste si cresterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial.
Astfel, autoritatile locale vor avea in administrare logistica, financiara si umana tot ce inseamna unitate sanitara publica. Descentralizarea inseamna si ca managerul din aceste unitati va incheia contractul de management cu conducerea administratiei locale si nu cu ministrul Sanatatii cum se intampla in prezent. Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile judetene.
Procesul de descentralizare nu creeaza probleme financiare suplimentare autoritatilor locale. Conform actelor normative in discutie se transfera dreptul de supraveghere asupra contractelor cu casele de asigurari de sanatate.
Descentralizarea trebuie sa aiba in prim plan cele mai importante doua principii ale unei politici de sanatate, si anume: echitate in finantare, si sustenabilitatea finantarii serviciilor medicale.
Procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizari in cadrul personalului medical – si asa insuficient.
Descentralizarea se va face cu consultarea sindicatelor, structurilor asociative ale administratiei publice locale, a asociatiilor de pacienti si a tuturor categoriilor afectate si interesate de acest subiect.

Sursa: www.ms.gov.ro